We staan op tijd op en genieten van het ontbijtbuffet. Dit is echt voortreffelijk.
Dan wandelen we richting centrum. We drinken koffie en gaan dan naar de kerstmarkt. Het is nog vroeg en niet druk, dus we kunnen alles goed bekijken. José heeft al een paar leuke cadeautjes voor haar verjaardag gezien. We besluiten deze op het einde van de middag te kopen, zodat we ze niet de hele dag mee hoeven sjouwen.  Dan winkelen we wat en zien een leuk T-shirt van Leuvens Fonske. We vragen de betekenis:

fonske sapientiaeHet Fonske is een standbeeld in het centrum van de universiteitsstad Leuven, op het Rector De Somerplein. Zijn volledige naam luidt Fons Sapientiae, Latijn voor Bron der Wijsheid. Het Fonske werd ontworpen door beeldhouwer Jef Claerhout en werd ter gelegenheid van de 550e verjaardag van de Katholieke Universiteit Leuven in 1975 aan de stad geschonken.

Het beeld stelt een student voor die, lezend in een boek, de wijsheid in vorm van water door zijn hoofd laat lopen. Maar deze verklaring zou later aan het beeldje zijn gegeven. Volgens beeldhouwer Claerhout: “Het is een sculptuur van iemand die, een pils in zijn kop gietende, zijn gedragingen bestudeert”. Studentenorganisaties waren het hier niet mee eens en vonden dat het een karikatuur van de drinkende student was. Daarom werd het beeldje omgedoopt tot “Bron Der Wijsheid”.

BegijnenhofWe kopen het T-shirt en bezoeken een kerk. Dan is het tijd voor de lunch. Deze gebruiken we bij café ‘Den Artiest’. Het wordt een wijntje, een Hoegaarden Gran Cru en een borrelhap. Met een gevulde maag doen we de stadswandeling uit onze reisgids.  We zien hierdoor alle hoogtepunten van de stad, o.a. het Begijnenhof. Voor de fun kopen we nog een doosje “Fonskes Pralines”.
kerstmaAls de wandeling afgerond is, drinken we bij de kerstmarkt een consumptie. Dan is het tijd voor de verjaardagscadeaus. Het wordt een paarse bol waar een kaars in kan en een drietal vogeltjes op een stokje die met de wind mee draaien. Leuk voor in de tuin.
gluhwein phonsWe wandelen terug naar ons hotel voor een verfrissende douche en lopen dan weer richting Grote Markt. We besluit om bij restaurant ‘De Troubadour’ te dineren. Dit blijkt een uitstekende keuze zijn.
Als afsluiting van de leuke dag drinken we op de kerstmarkt nog een Glühwein en dan gaan we naar ons hotel. Het is inmiddels bedtijd.

14 december 2014 Leuven
Getagd op: