18 juli Chengdu

Om kwart voor zeven rammelt de telefoon: good morning en nog wat Chinees. We hebben heerlijk geslapen en opstaan valt niet mee. Toch maar gedaan. Het ontbijt moeten we eerst betalen 8 ¥ p.p. Daarvoor krijgen we thee en eten van het buffet. Eieren, cake en watermeloen.

Om 8 uur vertrekken we met 4 minibusjes naar het Chengdu Research Base of giant panda breeding. De tocht in het kleine busje is een avontuur op zich. De chauffeur heeft overal ogen. We karren dwars door alles heen. Het verkeer is één grote chaos. Dat alles goed gaat is onvoorstelbaar. Na een half uur kwamen we bij het park aan.

Het is bloedheet en gelukkig bewolkt. Stukje lopen en dan zien we de eerste panda. Het beest ligt lekker lui bamboe te eten. Prachtig gezicht. Het wordt tijd voor de jonkies en de eerste die we zien is een klein roze wurm van 5 dagen oud in een couveuse. Verderop twee speelse jongen en nog een paar groten en een frutje van twee dagen oud.

Ook zien we nog een ander soort. De red panda.

Op de terugweg kopen we kaarten en in het museum een knuffel van 6 ¥ (ƒ 1,80) voor de WC. Buiten het terrein pingelen we af voor sleutelhangers. 1 ¥ per stuk. Kleine cadeautjes voor school. Met het minibusje gaan we  dan naar het tempelcomplex:

het Wenshuyuan klooster (boeddhistisch). Het is groot mooi en rokerig. In de tuin gaan we thee drinken. Voor 3 ¥ haalde je een kop met theeblaadjes die constant volgeschonken werd door de waterman. We zitten er met een heel stel en hebben veel lol. Later gaan we met z’n allen eten. Het heet vegetarisch voor maar 14 ¥. Het smaakte goed.

Veel rijst, bonen champignons en tahu. Even op z’n Chinees plassen en dan met de taxi naar het hotel. Met z’n vieren kostte het 11 ¥. Even opfrissen en dan op zoek naar een bank en bier. Na wat zoeken de Bank of China gevonden en gepind en cheques ingewisseld. Het bier wordt een groter probleem.

Nergens te vinden en we sissen. Eindelijk in een zijstraatje vinden we een tentje waar we met handen en voeten 4 pinten bestellen. We zijn een hele bezienswaardigheid. De hele familie loopt uit om ons te bezichtigen. Verbazing bij het afrekenen. 10 ¥ voor 4 flessen. Waar vind je dat nog tegenwoordig?

Dan gaan we naar het hotel terug om te rusten, douchen en schrijven. We spreken om half 8 met Herman en Angelien. Eerst nog een langs een gigantische boekhandel. Het is er erg druk en de afdeling kinderboeken vervangt de bieb. Half 8: we gaan met z’n vieren op zoek naar een eettent.

Het doel is Amy’s, maar we belanden in een groot super modern restaurant. Er zijn veel jongelui. De menukeuze is een eerst moeilijk. Ons Chinees is nog niet goed genoeg. Een kaart met plaatjes in het Engels biedt redding. Phons een sandwich met friet en voor mij beef, rice in oystersaus. Pff, dat was heet. Bier en Sprite bestellen gaat met aanwijzen, maar het lukt wel. Tot slot een potje doorleuterthee met vruchtensmaak.

De rekening is eigenlijk voor hier erg hoog. 193 ¥ voor 4 personen, maar goed we hadden pas de bank bezocht, dus … Om half 11 zijn we op de kamer. Morgen vertrekken we om 9 uur. Inpakken en slapen.

 

 

 

Chengdu
Getagd op: