On kwart over 7 staan we op. Het ontbijt is het beste tot nu toe. Er is zelfs heerlijke cake. Op de kamer pakken we de laatste spullen en om half 9 staan we bij de receptie om te betrekken voor de excursie naar de Towers of Silence en de Vuurtempel.

Om 09.15 komen we bij de torens der stilte aan. De rechtse is 160 jaar oud en de linker is 180 jaar oud. We hebben de een uur de tijd om de site te bezichtigen. Engel en ik beklimmen de hoogste (linkse) toren. Een behoorlijke klim maar goed te doen. Het uitzicht is prachtig.
Omdat ik tijd genoeg heb ga ik naar beneden en beklim ik de andere toren waar ik de overige groepsleden ontmoet. Door de trappen vind ik deze beklimming zwaarder. Het uitzicht is minder spectaculair. Beneden bezoek ik nog een paar overblijfselen. Om 10:15 vervolgen we onze excursie.

Het is bewolkt en warm, maar het is goed te doen: 26 graden. Om 10:40 komen we bij de vuurtempel aan. We krijgen tot 11:45 uur de tijd om tempel te bezichten. Na een half uur hebben we het gezien, wandelen naar de overkant van de straat waar we 300 euro in 12.300.00 IRR  wisselen.
We zien een koffietentje. Naast de alcohol ontbering is het drinken van koffie ook een bijzonderheid in Iran. We drinken allebei twee heerlijke kopjes koffie bij Khabazi Ashraf. De prijs valt mee, omgerekend 1 euro per kopje.
Om 11.45 rijden we naar een kruidenshop en  een henna malerij.Hier komen we om 12 uur aan. Na het bezoek van de malerij spuit onze chauffeur de kleding schoon. Veel reisgenoten slaan hun slag in het winkeltje, maar wij houden het geld in de knip. Om 12.30 rijden we naar het Toerist Inn hotel waar we om 12.40 uur aankomen.

Een mooi hotel met een grote lobby. De tassen worden  door het personeel naar binnen gesjouwd. We krijgen een lekkere welkomstdrank en de sleutel van kamer 249. Het is een ruime kamer met zitje, inloopdouche en balkon. Het internet op de kamer is traag. Om 17.00 uur zal de bus ons naar het centrum van Yazd brengen. Omdat alle winkels nu  dicht zijn houden we een siësta.

Om 17.00 gaan we met bijna de hele groep met de bus naar het centrum. We stappen met Shole, Kitty, Leo, Coby, Gerrit, Alida, Monique en Lidy uit bij de bazaar. Onderweg kopen we kruiden. Shole koopt een brood dat recht uit de oven komt. Als het afgekoeld is eten we het samen op. Heerlijk.
We wandelen door de steegjes en komen uit bij de Vrijdag moskee. Shole neemt ons meer naar een kledingwinkeltje waar Jose voor 140.000 IRR twee leuke blousjes  koopt. We wandelen door de smalle straatjes en volgen de stadswandeling van lonely planet.
In een keramiek winkel kopen we een pentagonaal vaasje. Op het dak van een oude hamman drinken we thee en een americano. Daarna gaan we in de art gallery, een vegetarisch restaurant., dineren. We nemen allebei de vegetables Rolls en Classic alcohol vrij bier.
Dit gaat steeds beter smaken. We zwerven door de steegjes en met behulp van maps.me komen we uit bij de vrijdag moskee. We lopen de straat uit en houden drie taxi’s aan. De chauffeur wil ons afzetten, Monique onderhandelt naar hij houdt voet bij stuk en rijdt weg.
Onderweg vertel ik dat hij een mooi land heeft en waar we geweest zijn en waar we nog naar toe gaan. Na een spectaculaire rit door het nachtelijke Yazdt wil ik 150.000 IRR geven maar hij neemt genoegen met 100.000, het bedrag dat aan ons was doorgeven.
Eerlijkheid duurt het langst. We komen als eerste bij het hotel aan, maar de anderen volgen al snel. Wat een geweldige dag in een fantastische stad. Tegen half 12 gaan we slapen.

1 mei 2017 Yazd
Getagd op: