Vannacht werden we om kwart voor vijf door de muezzin gewekt. Ik kon de slaap weer snel oppakken Maar heb wel eens beter te slapen. Het ontbijt werd een kwartier later geserveerd dan gepland. Het was prima verzorgd met gebakken ei, feta, watermeloen en jam.
Om 08.20 begint de ochtendwandeling onder begeleiding van 2 gidsen. Eentje is de vertaler van Farsi naar Engels. Het is een bijzondere mooie wandeling waarin we veel informatie krijgen. Na een uur en tien zijn we terug bij het hotel.  Na een sanitaire stop vertrek de bus om 09.40 richting Yazd.
Wat was dit een leuk traditioneel hotel, met snel internet en prima eten. Leuk dat we op onze zilveren bruiloft in de suite hebben overnacht.
Om half 11 komen we in Meybod aan voor een bezoek aan het Narin kasteel waarvan de oorsprong terug gaat naar de Sassanidische tijd. De zon staat te stralen en het is bloedheet.

Om half 12 rijden we naar Yazd en om half 1 komen we bij ons hotel aan. Het is hoogseizoen en de Tourist Inn zit vol. Daarom slapen we 1 nacht in het Khane Dohgad hotel. De kamers zijn nog niet klaar en daarom gaan we eerst in het restaurant van het hotel lunchen.

Het is een buffet, uitgebreid maar ik vond het niet erg lekker. We drinken er alcoholvrij stout bier bij en een kopje Nescafé na. Het is een echte vreetschuur.

Om kwart voor twee kunnen we inchecken. We krijgen de sleutel van kamer 12. Een kleine kamer met een hard bed en een waterkoker met 2 zakjes thee. Om 14:25 is het verzamelen voor de middag excursies.

De eerste stop is bij het Amir Chakhmaq-complex. Dit is een poort met mozaiktegels en een plein met een vijver. Aan de overkant van het plein staan 5 windtorens. Het plan is om naar het watermuseum te gaan maar dit is nog gesloten. Daarom wordt de bus opgetrommeld die ons over een paar honderd meter naar de vrijdagmoskee brengt. Terwijl we op de bus wachten bezoeken we een beroemde koekjeswinkel.
Shole koopt een doos en deelt de koekjes uit. Om 3 uur zijn we bij de Masjed-e Jame. We hebben voldoende tijd om de gebedsruimte te bewonderen. Dan brengt de bus ons naar het watermuseum. De groepsleden die zijn gaan lopen arriveren tegelijk met ons.

Het watermuseum geeft een aardige indruk over waterwinning in een woestijngebied. 4 groepsleden blijven in de stad en wij gaan met de rest naar het hotel. De reis is vermoeiend en we pakken wat rust. We nemen een heerlijke douche en relaxen wat.
Dan steken we schuin de straat over en gaan in het Khane Dohad traditional restaurant eten. We zitten op een verhoging met een kussen in onze rug. De friet, pizza, alcoholvrij stout bier en cola smaken goed. Inmiddels is de plaatselijke André Hazes gearriveerd.
Hij zweept de zaal op en begroet de aanwezigen Belgen en Nederlanders. Vlak voordat we gaan wordt het erg druk. Een bus met meiden komt binnen.
We betalen 220.000 IRR en gaan naar onze kamers. Nog wat lezen en op tijd onder zeil.

30 april 2017Aqda – Yazd
Getagd op: