Na een heerlijk ontbijt met een zacht gekookt eitje, fietsen we op ons gemak naar de Hermitage. Als we hier aankomen wordt José door een wegpiraat bijna van de weggereden. Gelukkig remt hij op tijd.

We kopen twee kaartjes voor de tijdelijke tentoonstelling Catharina de Grootste (2,50 per persoon met onze museumjaarkaart). De jassen geven we bij de gaderobe af. Om 11.00 begint een rondleiding door een gids. Hier wachten we op.

Om klokslag 11 uur begeleidt een bejaarde dame ons naar de lift. We gaan naar de 1e verdieping en krijgen meteen uitleg over het gebouw en wat de bedoelingen van de architect zijn geweest. In de eerste zaal die we bezoeken is op de grond de plattegrond van de Hermitage in St Petersburg zichtbaar.
De plattegrond van de dependance in Amsterdam is hierin getekend. Het verschil in grootte is goed zichtbaar. We lopen naar de hal waar de kunstschatten van Catherina de Grote tentoongesteld staan. Ze zijn overgebracht uit St Petersburg en zijn een half jaar in Nederland te bewonderen.

De gids geeft op een prettige wijze een duidelijke uitleg over het leven en de minnaars van Catherina. De rondleiding  vinden we allebei de moeite waard.
We fietsen richting Rembrandtplein want we zijn aan een kop koffie toe. Het is goed toeven op het verwarmde terras.

Vervolgens fietsen we over het Rokin naar boekhandel Scheltema. Dit is genieten. Wat hebben ze hier veel keus. Dan wandelen we naar de Bijenkorf. Als we naar binnen lopen, zijn we meteen slachtoffer van een enquete. Omdat wij de Bijenkorf nooit bezoeken zullen ze aan onze antwoorden wel niet veel hebben.

We gaan naar het restaurant. Dit puilt uit en het is zelfbediening. Daarom besluiten we een andere plek voor de lunch te zoeken. Dit wordt de Subway aan de overkant. We eten allebei een klein broodje gezond dat een flinke hap is (2 x €3,50).

Dan fietsen we naar de Warmoestraat waar we onze fietsen aan een paal vastleggen. We wandelen naar de Oude Kerk, het oudste nog bestaande gebouw van Amsterdam. Met onze museumjaarkaart mogen we gratis naar binnen (normale prijs is €10,00 p.p.). In de kerk is een tentoonstelling van Marinus Boezem.

Kapot geslagen spiegels, die meteorieten moeten voorstellen, Labyrint, een gedraaid gordijn dat door ventilators in beweging wordt gebracht en Into the Air, een hoogwerker waarmee je door een echte liftboy naar 30 meter hoogte wordt gebracht. Hier zie je een spiegel met tekst.

We wandelen nog naar de borduursters en hebben het dan gezien. We lopen over de wallen en drinken dan in Café Verhoeff witte wijn en Brugse Zot.
Dan fietsen we terug naar de Groenburg Wal. Onderweg kopen bij AH to Go een paar halve liters Heineken en smarties.

Na het borrelen fietsen we naar de Nieuwmarkt. In een zijstraat is het Thaise Restaurant "Me Maan Naam". Hier gaan we dineren. De Extravagante ober brengt ons naar een tafel bij het raam. We drinken een glas wijn en bestellen alle drie een noodles gerecht. Heerlijk.

We fietsen via een omweg naar het Spui waar we nog wat drinken. Anne-Marie regelt dat de overburen de pomp van het zwembad aanzetten. Het gaat 6 graden vriezen en anders bevriest de handel.
Tegen half 11 zijn we terug op de basis en gaan we lekker slapen.

3 december 2016 Amsterdam
Getagd op: