Voor de tweede keer dit jaar zijn we door Anne-Marie uitgenodigd voor een lang weekend Amsterdam. We verblijven in het pand van de broer van Erik aan de Groenburgwal.
We wandelen op ons gemak naar Station Reeshof waar we de sprinter van 13.05 naar Den Bosch nemen. Hier stappen we over op de intercity naar Utrecht waar we overstappen op de IC naar Amsterdam Amstel.
Hier komen we om 14.30 uur aan.
We nemen de metro richting Amsterdam Centraal. Omdat op station Waterlooplein werkzaamheden gaande zijn, stappen we een station verder uit: Nieuwmarkt. Het is ongeveer tien minuten lopen naar de Groenburgwal. Geen straf, zo'n wandeling door de binnenstad langs de grachten.
Tegen drie uur zitten we bij Anne-Marie aan de thee. Dan gaan Anne-Marie en ik naar Amsterdam Centraal. AM met de fiets en ik neem de tram op het Rokin. Op Amsterdam CS regelen we een OV fiets en we fietsen samen door onze drukke hoofdstad naar de Groenburgwal. Even wennen dat fietsen tussen de toeristen.

We drinken thee, bier en een borrel voordat we naar de Westergasfabriek fietsen. Ik op de Mountain bike van Mark, de broer van Eric.
Om tien over half 6 komen we bij de VARA studio aan. We nemen een drankje en sluiten dan aan in de rij om de studio in te gaan. Vanavond zijn wij onderdeel van het publiek bij de live uitzending van De Wereld Draait Door (DWDD). Helaas worden we naar het balkon verwezen. De plaatsen beneden zijn al bezet.

Allereerst vertelt de hoofdproducer een aantal regels waar we ons aan moeten houden. De belangrijkste: mobieltjes moeten UIT.
Dan heet Matthijs van Nieuwkerk ons welkom en geeft hij informatie over de komende uitzending.

Na de live aankondiging speelt Lucas Hamming met zijn band een paar nummers. Tafeldame Evi Hanssen blijkt ook te kunnen zingen.

Om klokslag 19.00 uur begint de uitzending:

  • Poolreizigster Bernice Notenboom was de afgelopen 3 weken in Antarctica. Ze zag de alarmerende staat van de zuidpool en las het boek: 'A farewell to Ice' van topwetenschapper Peter Wadhams. Hij stelt dat er in de zomer van 2017 geen ijs meer op de Polen zal zijn.
  • Morgenavond is er een nieuwe DWDD University van Professor Robbert Dijkgraaf, dit keer over de wonderen van licht. Vanavond geeft Dijkgraaf alvast een kleine voorbeschouwing bij ons aan tafel.
  • De tweede editie in onze mini-collegereeks ‘Van Kooten en De Bie. En wel hierom…’. Vandaag schuift Van Kooten en De Bie-fan Bart Chabot aan.
  • Muziek is er van Lucas Hamming en tafeldame van vanavond is Evi Hanssen.

Het is leuk om zo'n uitzending mee te maken. Helaas is de plaats op het balkon niet gunstig. Na afloop wandelen we over het terrein van de Westergasfabriek en gaan we bij restaurant Pacific Parc dineren. Een ruime gezellig ingericht tent. Het eten smaakt, net als de witte wijn voortreffelijk.

Als afsluiting van de avond fietsen we langs de grachten waar we een aantal objecten van het Amsterdam Light festival bewonderen.

Een leuke belevenis zo'n fietsritje. Tegen elf uur zijn we terug op de Groenburgwal en gaan we lekker slapen.

1 december 2016 Amsterdam
Getagd op: