De zaken lopen goed in hotel Die Welt. Tenminste als je het aantal personen aan de ontbijttafel telt. Het weer is weer K. Met P. en daarom gaan we een binnenactiviteit doen. Het doel is het “Erzbergbaumuseum und Besucherbergwerkerk” in Ramsbeck.
bf14De 30 kilometer leggen we in ongeveer 40 minuten af. Om 11 uur kopen we voor 17 euro de tickets voor twee personen. We bezoeken het museum en drinken in de gaststube een koffie en een latte magiato. Om 12 uur gaan we naar de kleedruimte waar we een blauwe stofjas en een witte helm krijgen. Nu zijn we echte KUMPELS. Dan moeten we naar “die arbeit”. Onderweg en in het treintje worden foto’s gemaakt. De trein rijdt 1,5 kilometer de mijn in en dan gaan we te voet verder.
bf16De gids spreekt duidelijk en langzaam en in een uur wordt het proces van de winning van lood, zink en zilver uitgelegd. Hij begint met de groet “Gluck Auf” die de mijnwerkers bij het ingaan van de mijn altijd riepen. Het is erg indrukwekkend hoe de tunnels gegraven zijn. Ze zijn erg ruim. Het heeft dan ook vele jaren geduurd om dit te realiseren. De nood-bel wordt geluid en ook een boormachine die 150 decibel produceert wordt aangezet.
bf15Advies: houd je oren goed dicht. Door de economische crisis en de opwaardering van de Duitse Mark waarin de mijnwerkers worden betaald, is de mijn in 1974 gesloten. 500 mijnwerkers verloren hun baan.
Na een uur is de rondleiding voorbij. We hebben allebei genoten. Een aanrader.
We rijden vervolgens naar Brilon. Hier parkeren we de auto (1,20 euro voor 2 uur), en maken een stadswandeling.
bf17Bij bistro restaurant In Foro bestellen we allebei een Panini. Jose met tonijn en ik met hanenborst. Latte maggiato en een Krombacher completeren onze lunch. Een flinke hap en dat om 14.30 uur. We rijden op ons gemak terug naar ons hotel. Lekker lezen, internetten en douchen.
bf18Morgen wordt het beter weer. Daarom plannen we een wandeling.
Het diner nuttigen we bij “Zum Rathaus”. Voor Jose een Cordon Blue en voor mij een Jager schnitzel. Samen met de fles droge witte wijn(1 liter) is dit heerlijk (35 euro). In de hotel bar nemen we nog een afzakkertje en dan is het bedtijd.

17 september 2015 Ramsbeck – Brilon
Getagd op: