Na een redelijke nachtrust en een beetje regen in de nacht, scheen om 8 uur de zon volop. Het belooft een mooie dag te worden. Op ons gemak drinken we een beker thee en maken plannen. We willen vandaag terug naar Florence. Vol goede moed gaan we naar het station om de trein van 9.39 uur te nemen.

IMG_1925Bij het kopen van de kaartjes komen we tot de ontdekking dat de eerstvolgende trein pas on kwart voor 11 zou vertrekken. Hebben wij er erg in dat het vandaag een feestdag is. Normaal gesproken werken wij de eerste mei. Dat is hier dus anders. Een echte vrije en feestelijke dag voor de Italianen.

P1010495Omdat we geen zin hebben om anderhalf uur te wachten en laat in Florence aan te komen, wijzigen we onze plannen en blijven in Pisa. We lopen naar het imposante plein met zijn toren en zien dat het er al erg druk is. Bij het ticketbureau kopen we 2 kaartjes van 7 Euro per stuk, om de Camposanto en de Battistero te bezoeken. Een gratis bezoek aan de Duomo Santa Maria Assunta krijgen we er als bonus bij.

IMG_1960We starten aan de noordkant van Campo dei Miracoli met de Camposanto. In eerste instantie lijkt het niet veel bijzonders, maar schijn bedriegt. Het imposante en monumentale kerkhof is werkelijk prachtig. We bewonderen de antieke Romeinse sarcofagen, de rijke stinkerds op/in de vloer ( de laatste in 2009 begraven ) en de vele gerestaureerde fresco’s.

P1010506Ook hebben we het beroemdste fresco “  Triomf van de Dood” van Bonamica di Martino da Firenze, ofwel Buffalmacco gezien. Al met al erg indrukwekkend. Dan wordt het eerst tijd voor een heerlijke cappuccino. Omdat het intussen bloedheet is geworden, gaan we lekker in de schaduw op een terras. We genieten van de koffie terwijl we mensen kijken. Dan gaan we naar de Duomo Santa Maria Assunta.

IMG_1966Daar gaan binnen via een grote bronzen deur en eenmaal binnen valt de mond open van verbazing. Wat een weelde en rijkdom. De Dom is in een woord schitterend. Rondom langs de wanden grote schilderijen, een rijk in goud en blauw versierd plafond en uit marmer door Pisano gebeeldhouwde preekstoelen. Het is echt prachtig. Als we als derde naar de Battistero gaan, is dat een domper.

P1010514Een vrij klein en kaal bouwwerk. De tegenstelling is groot. We kunnen nog wel via een trap naar boven, waar we uitzicht hebben op de doopkapel onder ons en buiten op de toren. Als we alles gezien hebben besluiten we terug naar “huis” te gaan. Eerst naar Pam om voor de lunch in te slaan. Lekker vers stokbrood, ham, eieren en natuurlijk wijn. Op ons buitenverblijf smullen we in alle rust.

IMG_1997Het lijkt of iedereen weg is. Daarna lezen we wat, wandelen we een rondje camping en doen een middagdutje. Intussen is er ook weer een flinke plensbui gevallen. Nou hebben we daar weinig last van gehad. Straks gaan we ergens eten. Waar, dat hangt van het weer af.

1 mei 2013 Pisa
Getagd op: