Om 07.45  uur lopen we de ontbijtzaal in. We feliciteren Marlene met haar verjaardag en wij worden door de groep gefeliciteerd met onze 20 jarige trouwdag. Het ontbijt is overvloedig en Aziatisch met onder andere vis en noodles. Ik eet brood met jam en suiker. En Jose brood met jam. We drinken er thee bij en om 09.20 uur vertrekken we met de bus naar het startpunt van de wandeling ‘Kuryongyon course’ bij Mount Kumgang.

noordkorea-1263Dit is een prachtige wandeling van in totaal acht kilometer (vice versa) naar een mooie waterval: de Kuryong waterval. Het hoogteverschil van de wandeling is 450 meter. Het is een schitterend traject door mooie natuur waarbij we over verschillende bruggen lopen. Het is prachtig weer en het is eerste keer dat er zweetdruppels op onze voorhoofden staan. Om 11.20 uur bereiken we het palviljoen van waaruit we een prachtig uitzicht op de waterval hebben.

noordkorea-0421Ik loop naar beneden naar de voet van de waterval en Jose gelooft dit wel. In het paviljoen worden koekjes en blikjes Heineken verkocht. Na een klein half uur lopen we dezelfde weg terug. We komen Rina tegen en die zegt dat Tanja, Esther en Flora de verkeerde afslag hebben genomen. Ze lopen naar de top van de waterval. Mr Yun is ze gaan zoeken. In ruim een uur wandelen we naar beneden.

noordkorea-0443Op de terugweg komen we samen op een brug vier Koreanen tegen. Jose loopt onder langs en 1 van de dames ook. Dat wordt een hartelijke ontmoeting met een knuffel en een dikke kus. Op een terras drinken we op ons gemak een biertje. Dat hebben we wel verdiend.  Dan gaan we in het reataurant waar de wandeling begint, lunchen. Het eten smaakt voortreffelijk. Om 14.20 uur rijden we in een kwartier naar De Samil Lagoon.

noordkorea-1293Een prachtig meer waar we een korte wandeling maken. Het is weer flink klimmen. Dan gaan we weer kilometers maken. We rijden in twee uur ongeveer 80 kilometer naar een hotel in Sinuiju waar we het strand op mogen. Jose loopt door het water van de Oost Koreaanse zee en zoekt naar schelpen. Na een half uur strandjutten vertrekken we rond 17.30 uur richting Wanson. Hier komen we een uur later aan.

noordkorea-1322Na een toiletstop wandelen we over de pier achter het Dongmiong hotel naar her plateau van de vuurtoren. De entree op de pier is € 1,00. De lokale bevolking is erg vriendelijk en we worden “welkome” geheten. Na de wandeling krijgen we van Mr. Choe de sleutel van kamer 502. Dit is een balzaal met een zitruimte en een slaapkamer met 2 tweepersoons bedden. We gaan meteen naar het restaurant op de tweede verdieping.

noordkorea-1327Onze stoelen zijn verbonden met een slinger en op de tafel liggen feestmutsen en toeters. Dan komt Marlene binnen en we zingen “lang zal ze leven”.  Het is weer gezellig aan tafel en het eten is heerlijk. Als het diner afgelopen is komt er een mooie taart tevoorschijn. Bovenop de taart die Marieke besteld heeft, staan kaarsjes met vuurwerk. Omdat het feest is worden twee flessen champagne leeg geschonken. Heerlijk!

noordkorea-1347Het personeel weet niet wat ze overkomt en de Aziatische gasten die in het restaurant zitten, vieren mee. Onze cameraman legt het spektakel op DVD vast. Mayke houdt twee korte speeches en we krijgen, voor onze trouwdag van de groep twee poppetjes: een bruid en een bruidegom. Ik koop voor een halve euro een grote fles bier die ik op de kamer leeg drink.

noordkorea-1361Het is tijd voor een welverdiende douche en het bijwerken van het reisverslag. Wat een bijzondere en mooie dag. Beter en specialer  kun je je 20e trouwdag niet vieren. Het is een onvergetelijke dag geworden.

29 april 2012 Kumgang – Wanson
Getagd op: