Het Is 07.20 uur als de wake up call ringelt. We hebben allebei goed geslapen. Om 8 uur zitten we aan het ontbijt. Een heerlijke omelet, jam brood en koffie of thee. Om kwart voor negen vertrekken we met de bus naar een kinderkamp. Als we aangekomen zijn, staan de kinderen als een peloton militairen opgesteld. Plotseling beginnen ze te zingen en op de plaats te marcheren. Dit gaat door merg en been. Dan gaan we met een roltrap naar een kinderkamer.

noordkorea-1375Hier staan zes bedden en aan de muur hangen foto’s van de great leader (Kim Il Sung) en de dear leader I(Kim Jung Il). We  zien vervolgens het theater en een kamer met opgezette dieren en een tent. Dan rijden we in een half uur naar de landbouwuniversiteit. Overal waar Kim Il Sung of Kil Il Jung een foto heeft gemaakt is een rood driehoekje in de vloer gelegd. Opvallend is dat wij alleen maar sites bezoeken waar de president of de generaal geweest is.

noordkorea-1389De gidsen kunnen dan steeds hun naam noemen. Dan rijden we naar de Art Galery. Hier hangen prachtige Koreaanse schilderijen. José is meteen verliefd op een winter tafereel in Wonsan. We doen dit onszelf voor onze 20e trouwdag cadeau. Tijd om te lunchen en deze is ook al weer verrukkelijk. Om tien voor één is het bus tijd. De bestemming is Pyongyang (190 km). Na een uur hebben we een foto c.q. plasstop van tien minuten.

noordkorea-1402Dan rijden we weer drie kwartier voor de tweede sanitaire stop. Na een kwartier hobbelen we verder naar het Mausoleum van Tongmyong. Dit is bijzonder met mooie beelden en prachtige schilderijen. Na een rijden we verder naar ons hotel in Pyongyang. We hebben dezelfde kamer en de slippers staan nog zoals we de kamer verlaten hebben. Er zijn sinds ons vertrek in deze kamer geen gasten meer geweest.

noordkorea-1406Om 19.00 uur eten we in het Chinese restaurant op de tweede verdieping.  Allemaal verschillende gerechten met een heerlijke beef teppanyaki  als afsluiting. Mr Choe komt vertellen dat het geplande bezoek aan de fun fare niet doorgaat. Het pretpark is volgens hem gesloten. De Belgische Koning Aap groep gaat vanavond niet naar het park omdat hun bus defect is?? Dan gaan we naar de 47e verdieping.

noordkorea-0500Hier is het draaiende restaurant met een bar. De prijzen zijn hier abnormaal hoog: bier € 2,– en een klein kopje thee € 3,–. Als we ons biertje op hebben gaan we naar de 2e verdieping en kopen we speldjes en een fotoboek over het overlijden van Kim Il Jung. (editie januari 2012). In de bar op de tweede drink ik nog een biertje. Marieke wordt opgetrommeld want er zijn twee toeristen ontsnapt.

noordkorea-0529Ze moet controleren of onze groepsleden in het hotel aanwezig zijn. Om kwart voor 11 gaan we naar onze kamer. We maken een paar prachtige foto’s van Pyongyang by night. De gebouwen en bruggen zijn prachtig verlicht en veranderen steeds van kleur. Dan is het tijd om onze vermoeide lichamen rust te geven. Het is een prachtig maar heftig programma, met weinig tijd voor jezelf.

30 april 2012 Wanson – Pyongyang
Getagd op: