Om half 8 staan we op. De ontbijtzaal is druk bezet. Om kwart over 8 checken we uit. José rookt buiten een peuk terwijl ik op mijn iPhone het laatste nieuws bekijk. Klokslag 9 uur vertrekken we en onze chauffeur Valeri stuurt het Mercedes busje richting Gouden Ring. Hij  rijdt goed door en om 10.00 uur komen we in Sergiev Posad. Ook deze Russische stad heeft een Kremlin.

IMG_1871Het meest bekende gebouw van Sergiev Posad  is het Drievuldigheidsklooster, één van de heiligste en belangrijkste pelgrimsoord voor het Russisch-Orthodox geloof. In de witte kerk met vier blauwe ui-koepels met gouden sterren en in het midden een gouden ui is een dienst bezig. De grote gouden ui symboliseert Jezus en de 4 er omheen de 4 evangelisten. Dat is overigens bij alle kerken het geval.

SAMSUNG DIGITAL CAMERADe zang is echt prachtig. José krijgt er kippenvel van. De mannen en vrouwenstemmen zijn indrukwekkend. Het is de samenklank die het zo bijzonder maakt. Op het plein zijn ook een aantal andere gebedshuizen. Een aantal ervan bezoeken we en in de souvenirshop kopen we voor 60 roebel een mooi tweeluik icoon. Het is 26 graden en de zon schijnt volop. Na een uur is het erg druk op het plein.

IMG_1877Toeristen, waaronder relatief veel Japanners lopen tussen de gelovigen en de priesters. Buiten het Kremlin bezoeken we de souvenirs stalletjes maar deze zijn niks bijzonder. Op de hoofdstraat zijn de voorbereidingen gaande voor de parade. We zien één militaire truck, muziek galmt hard uit de speakers en een aantal jongelui gaat richting parade met hun met dennentakken en rode linten versierde fietsen.

IMG_1879Het is twaalf uur als de groep zich weer herenigd heeft en we naar de bus wandelen. De bus staat op een andere plek en we lopen langs de muur van het Kremlin af.
We rijden anderhalf uur door een groen landschap met voornamelijk berkenbossen. De eerste houten huisjes zijn zichtbaar. De autoweg is van goede kwaliteit en Valerie heeft een ‘zware voet’.
Om half 3 komen we in Pereslavi aan.

SAMSUNG DIGITAL CAMERAWe worden in het centrum afgezet en lopen naar het Kremlin.
Als we een groot plein overgestoken zijn komen we bij een kerkje aan. Marie-Josee ziet op de plattegrond dat het Kremlin ver weg is. We draaien om en gaan op zoek naar een café.  Dit valt niet mee. De groep waaiert uit elkaar en uiteindelijk zien we 4Rest. Een chique restaurant waar we koffie kunnen drinken.

IMG_1906Het is erg proper, de bediening is vriendelijk en de (zwarte) koffie smaakt uitstekend. José  kan eindelijk naar het toilet en we genieten van ons bakkie troost. We lopen terug richting bus om wat straatjes te verkennen. Marie-Josee roept ons, vertelt dat een deel van de Kremlin muur verdwenen is en Valerie  ons naar de juiste plek gaat brengen.  We hebben een prachtig uitzicht op het plaatsje. SAMSUNG DIGITAL CAMERAIk maak binnen een poort een paar foto’s. Dit blijkt niet te mogen. Daarom krijg ik van een oud vrouwtje een boze blik en maak ik me snel uit de voeten. Meteen gaat achter me de grote poort dicht.
We rijden verder door het groene landschap. In dit landschap zien we verschillende kerken. De koepels steken boven de bomen uit.

IMG_1898Om 4 uur komen we op onze plaats van bestemming van vandaag aan: Rostov Veliky.
Eerst bezoeken we, alweer een uien-kerk. Deze is pas gerestaureerd, wit geverfd en Marie-Josee heeft de tranen in haar ogen, omdat het in het nadeel opgeknapt is. We rijden naar het centrum en Marie-Josee denkt dat we bij het hotel zijn aangekomen, maar Valerie rijdt door. Ook hier is het Kremlin dominant aanwezig. Het is jammer dat veel gebouwen omringt zijn door houten steigers. Valerie vraagt de weg en al snel stoppen we bij een chique Moskovsky hotel aan. Het is een Intourist hotel dat twee jaar oud is. We krijgen kamer 216, een balzaal met tv en ruim bed en mooi sanitair. Gewoon perfect en boven de verwachting die in de beschrijving van Koning Aap staat.

IMG_1918Beneden in de lobby bestellen we een allebei een halve liter bier (80 roebel p.p.). Marie-Josee schuift aan we kletsen gezellig. Het reisverslag wordt aangevuld en we genieten van het gerstenat. Een tweede schuift er ook in, tenminste bij Phons. Zijn vochtgehalte moet aangevuld worden. Helaas hoeven we morgen ook niet naar het Kremlin. Het is open van 10 tot 5 en we vertrekken om 10 uur. Maar goed, we zullen nog wel andere kloosters zien.

IMG_1927Direct gaan we lekker douchen en de menukaart van het hotel bestuderen. Waarschijnlijk eten we hier. Vlak bij het Kremlin zijn de restaurantjes die alleen  maar een Russische kaart hebben. Bestellen met handen en voeten en daarna afwachten wat we te eten krijgen trekt ons niet zo. Net na 7 uur gaan we naar de derde verdieping, waar het restaurant is.

IMG_1938In eerste instantie gaan we binnen zitten, maar daar tocht het enorm. Daarom gaan we naar buiten. Op zich is de temperatuur goed, al maakt de wind het een beetje fris. Met een trui is het goed te doen. We bestellen varkenshaas met ham, kaas en olijven en forel in de folie met appel. Daarbij natuurlijk frietjes en wat groente. In plaats van wijn nemen we deze keer een lekkere pint erbij. De maaltijd is heerlijk en we smullen allebei.

IMG_1940Het is topkwaliteit voor een ongekende prijs in de goede zin van het woord. Een aanrader. Zijn benieuwd naar het ontbijt morgenochtend. Op de kamer nemen we nog een wodka, lezen wat en gaan dan slapen. De dag was chaotisch en de gouden ring heeft nog niet gebracht wat we er van verwacht hadden. Het uur in Pereslavi was verspilde tijd, hoewel de koffie lekker was. In Rostov Veliky was alles dicht.

SAMSUNG DIGITAL CAMERABijna de hele groep heeft in het restaurant van het hotel gegeten omdat de restaurants in het centrum gesloten waren. Gelukkig is Marie-Josee ook niet tevreden over de organisatie van de lokale agent.

9 mei 2010 Moskou – Rostov Veliky
Getagd op: