Om half acht loopt de wekker af. Na een goede nachtrust hebben we weer zin in een nieuwe dag in St Petersburg. Tegen 8 uur zitten we aan de ontbijttafel. Hetzelfde ritueel als gisteren alleen is het nu minder druk. Om 9 uur hebben de liefhebbers voor de boottocht zich verzameld in de lobby. Met z’n 11-ven nemen we de metro (Annemarie, Frans en Ina gaan niet mee).

IMG_1350We nemen dezelfde route als gisteren en het bootstation ligt vlak naast het metrostation aan de Nevsky Prospect. De boten vertrekken pas om 12 uur en daarom lopen we naar een ander boot station. Ook hier wordt pas om 12 uur vertrokken. Marie-Jose probeert nog een privé boot te regelen maar de schipper heeft hier duidelijk geen zin in. Daarom gaan we naar de Opstandingskerk (church of the savier of spilled blood).

DSCF0097Het is prachtig weer en we willen daarom nog wat foto’s maken. Volgens de reisgids is de kerk vandaag gesloten om tot onze verrassing gaat hij om 10 uur open. Na 2 x 320 roebel entreegeld betaald te hebben staan we om twee minuten over tien in de kerk. Het interieur is oogverblindend.  Mozaïeken van de grond tot aan het plafond. De kerk is helemaal gerestaureerd. Wat een juweel.

IMG_1345We genieten ruim een half uur en lopen dan langs het kanaaltje waar we een terrasje tegenkomen. Hier is nog een plekje over en we bestellen allebei een “americano” (210 roebel). Met prachtig uitzicht op de kathedraal genieten we van het bakkie troost. Dan lopen we naar de Kazan kathedraal. Ik maak een foto en direct komt een vriendelijke meneer vertellen dat dit tijdens de dienst niet toegestaan is.

IMG_1375Er staan een hele rij mensen te wachten om voor een icoon te bidden en dit vervolgens een aantal keren te kussen. Op het einde van de dienst maken de gelovigen een rij om om de beurt een kruis en de hand van de priester te kussen. Erg indrukwekkend.

SAMSUNG DIGITAL CAMERAOm 12 uur zijn we bij het bootstation, we betalen  2 x 500 roebel en zoeken een plaatsje in de buitenlucht. De boot vertrekt en in het Russisch krijgen we uitleg. We varen door de kanalen (het is net Amsterdam) naar de Neva. Hier maken we een rondje en zien de Hermitage, het Winterpaleis, de vuurtorens en de Peter en Paulus vesting. Dan varen we rondom Bassils Island en zien een deel van de route die we gisteren gereden hebben. Omdat het nu de strak blauwe lucht is, zijn de foto’s veel mooier geworden.

SAMSUNG DIGITAL CAMERANa een uur   zijn we terug op het vertrekpunt. We lopen naar de grootste boekhandel van de stad ( Singer ) waar Jose een verjaardagskaart voor haar collega koopt. Dan gaan we terug naar ‘ons’ terras waar we een biertje en een potje thee drinken (210 roebel). Vervolgens gaan we terug naar de Kazan kathedraal. De heilige mis is voorbij en we mogen nu foto’s maken. Als we de kathedraal gezien hebben lopen we de Nevsky Prospect af.

SAMSUNG DIGITAL CAMERAWe pakken een zijstraat om het standbeeld van Poesjkin te zien. Dan lopen we de grote brede laan van 5 km af en zien het standbeeld van Catherina de grote en de grote rotonde met obelisk met het station waar Stalin in 1917 aankwam.
Het is een flinke wandeling op een drukke verkeersader van de stad. Omdat 1 mei (dag van de arbeid) op zaterdag viel, is iedereen vandaag vrij. Hier kan onze regering nog iets van leren.

SAMSUNG DIGITAL CAMERATegen vieren zijn we aan het einde van de lange Nevsky  Prospekt, waar ook ons hotel ligt .Daar gaan we nog niet naar toe, maar wel naar het tegenoverliggende Nevsky-klooster. Vanuit onze hotelkamer hebben we hierop uitzicht. We betalen voor samen 260 Roebel entree en slenteren dan over de binnenhof. Daar ligt de mooie kerk met daarbij een begraafplaats met veel vervallen graven.

IMG_1416Nog voor de officiële ingang ligt een ander kerkhof met beroemde mensen, maar daar komen we niet aan toe. In de kerk zelf mag niet gefotografeerd worden. Ook hier is het druk met gelovige mensen, die aan een stuk door kruisjes slaan en iconen kussen. Al lijkt de kerk sober in vergelijking met wat we al gezien hebben, toch is er een enorme schat aan iconen. Sommige daarvan volop versierd met edelstenen. Om 5 uur begint er een dienst. Helaas wordt er niet veel gezongen, maar dat wat we hoorden klonk apart mooi.

IMG_1418Rond zes uur zijn we terug in het hotel, waar we eerst de spullen droppen op de kamer. De kaart posten en dan naar beneden gaan voor een lekkere pint. Niet een maar twee fietsen erin. Kosten 540 Roebel. Dan wordt het tijd voor een verfrissende douche. Dat hebben we wel verdiend na zo’n dag.
Rond half 8 gaan we in de bierkelder eten. Jose besteld een zalm met friet en ketchup en ik neem de beef stroganoff met friet en ketchup. We bestellen er ook weer de rode Zuid Afrikaanse wijn bij. Wegens succes geprolongeerd. Het smaakt allemaal voortreffelijk. Jan schuift op het einde aan en we kletsen gezellig over allerlei dingen. Tegen tien uur wordt ons vriendelijk gevraagd om de rekening te betalen.

IMG_1434Voor 1500 roebels (incl fooi) zijn onze magen gevuld. We lopen nog naar de Prisma (supermarkt) voor een koud flesje Kajtinka bier (35.30 roebel) dat volgens twee gasten prima smaakt. Op de vraag waar we vandaan komen, antwoord ik natuurlijk Nederland. Nou zij kennen alleen Amsterdam. Of we ook Moldavië kennen? Ja natuurlijk: van het songfestival. Lachend gaan we naar het hotel. Daar drink ik het pintje lekker op de kamer op.

IMG_1429Tegen half twaalf gaan we slapen. Op de gang rent de jeugd en ze kloppen op de deur en om half 1 en 1 uur rammelt onze telefoon. Desondanks slapen we goed. We zijn moe van de vele indrukken die we in deze prachtige stad hebben opgedaan.

3 mei 2010 St Petersburg
Getagd op: