We hebben allebei lekker geslapen. Goede bedden en de buren aan de overkant (Alexander Nevski Klooster begraafplaats) zijn erg rustig. Het ontbijt is in een grote ruimte en we herkennen taferelen van  onze all-inclusive vakanties. De russen laden hun tafel helemaal vol en beginnen dan te schransen.
We nemen allebei thee en broodjes. Om kwart over negen is het verzamelen in de lobby voor de welkomstspeech.

IMG_1115 kopieDit gebeurt staande en is chaotisch. Er is veel  rumoer (japanners) maar Marie-Jose raakt al haar informatie kwijt. Tegen 10 uur wandelen naar Metrostation Ploschad Aleksandra Nevskogo 2. Dit station ligt pal naast het hotel. Marie-Jose regelt de munten (22 roebel p.p.) en voor iedereen een kaartje met het overzicht van de Metro van St. Petersburg. Via een roltrap dalen we de diepte in. Helaas mag in de metro niet gefotografeerd worden.


IMG_1131 kopieHij dient namelijk als schuilkelder voor een atoomaanval. Marie-Jose geeft uitleg hoe het systeem werkt. Als je in andere metro’s, bijv. Londen of Barcelona gereisd hebt, dan is het vanzelfsprekend. We nemen de groene lijn en stappen bij de tweede halte, Gostiny Dvor uit.  We lopen de Nevsky Prospect op richting het Winterpaleis.

IMG_1182We komen op  het paleisplein (Dvortsovaja Plosjad) aan.  Hier zijn de voorbereidingen voor overwinningsdag (9 mei) in volle gang.  Het is bijna 11 uur als we de toeristeningang van de Winterpaleis inlopen. Nathalie heeft de kaartjes uitgedeeld en we geven onze tassen en jassen bij de garderobe af.
We lopen naar de tweede verdieping  waar de zalen grote indruk maken. Wat een rijkdom. Nathalie geeft overal in perfect Engels uitleg.

IMG_1151 kopieWe lopen van het Winterpaleis naar de kleine Hermitage en de nieuwe Hermitage. Een overvloed aan kunstwerken en schilderijen. Op het einde van de wandeling komen de hoogtepunten: Leonardo Da Vinci, Rafael, Michelangelo, Rembrandt, Frans Hals, Picasso, Matisse, Gaugin ……
Om 1 uur hebben we zere voeten en dorst. Daarom gaan we naar het restaria waar we een koffie en een cakeje nemen. Heerlijk.

We nemen ook nog een cappucino (360+180 roebels).
Na deze opkikker halen we bij de garderobe onze spullen op en zoeken we de frisse lucht op. De blauwe hemel heeft plaats gemaakt voor een donker wolkendek en er vallen regendruppels.

IMG_1169 kopieOp het plein is een wielerronde bezig en 1 coureur rijdt over een plastic fles en komt hard ten val. De ambulance is snel ter plaatse.
Om half drie wandelen we naar een klein Mercedes busje. We gaan de stadstoer doen.
Nathalie vertelt constant wat we zien. We rijden via  The Marble Palace en The Mars Field met de eeuwige vlam naar de church of the Savier on spilled Blood. Hier hebben we onze eerste fotostop. Jammer dat het somber weer is. De cathedraal is prachtig.

DSCF0052Aan de drie bruggen zijn hangsloten bevestigd. Dat wordt gedaan door bruidsparen, die hiermee hun oneindige liefde symboliseren.  Dan vervolgen we onze rondrit. Bij een stoplicht moeten we minuten lang wachten op een passerende motorclub.  We rijden naar Isaac’s Cathredral. Deze kathedraal maakt enorm veel indruk op ons. Wat een pracht en praal. We komen ogen tekort en Nathalie vertelt gepassioneerd over de geschiedenis en de religie.


SAMSUNG DIGITAL CAMERAEr loopt daar nog een oude man rond, behangen met medailles, die bij ieder beeld bidt, kruisjes slaat en het beeld kust.
Dan  rijden we via de Birzevoj Most burg naar Rabbits island. We stoppen bij de twee rode vuurtorens, die aan de vroegere ingang van de haven staan,  waar een prachtig zicht op de Petrus en Paulus vesting hebben.  Dit wordt ons volgend doel, dat we bereiken via een oude houten brug.

IMG_1281 kopieDe Petrus en Paulus kathedraal is ook prachtig. Hier liggen de Romanov’s begraven. De geschiedenis van de tsarenfamilie wordt uitvoerig uitgelegd, de hele familie is er  pas compleet sinds 1998. In deze kerk is ook het grafmonument van tsaar Peter de eerste. Al is deze kerk kleiner dan de vorige, het is er ook schitterend. We vervolgen de route richting gevangenis. Inmiddels is het flink gaan regenen.
De bajes heeft voor de elite grote cellen.  Er hebben daar heel wat Russische beroemdheden gezeten. Zo ook een broer van Lenin, die waarschijnlijk de aanzet was zijn daden.  Hij was van de beweging “peoples will”. Na het bezoek aan de Petrus en Paulus vesting rijden we door een natte stad langs de Neva en zien de beroemde pantserkruiser Aurora.

IMG_1306 kopieWe stoppen nog even voor wat foto’s van Smolvy klooster en instituut, dat prachtig blauw-wit is opgeschilderd. Dan gaan we terug naar het hotel en slaan de vlooienmarkt maar over.Eenmaal in het hotel drinken we in de bar een zwart bier en een of ander wodkamengsel met limoen en kaneel. Dan gaan we lekker douchen en weer terug naar beneden. We bestellen een fles rode Zuid-Afrikaanse wijn, schnitzel en boeuf Stroganoff met friet en ketchup.


SAMSUNG DIGITAL CAMERAHet gaat er goed in.
Uit de 47 inch flatscreens knalt de muziek van VH1-Russia. Een beetje zachter was prettiger geweest. Dan is het genoeg geweest en rekenen we af. De schade inclusief fooi is 1500 roebel. We stijgen op naar de kamer, ruimen de boel een beetje op, poetsen onze tanden en gaan dan heerlijk slapen. Morgen weer een leuke dag voor de boeg.

2 mei 2010 St Petersburg
Getagd op: