ruslandrouteWe hebben goed geslapen en zijn op tijd uit de veren. De laatste spullen nog ingepakt en rond 8 uur lopen wen naar het station Reeshof. Ik trek de tassen om de rug van Jose te sparen. We arriveren ruim op tijd en wachten op het boemeltreintje naar Den Bosch. Hier komen we om 9 uur aan. We steken het perron over en de intercity naar Schiphol komt al aanrijden. Dat gaat goed. 

DSCF0002We zoeken een makkelijke plek en we sjezen door de polders naar onze nationale luchthaven. Op het station van Utrecht zien we oud-minister Plasterk nog. Compleet met hoed. Het regent dat het giet maar dat deert ons niet. Om kwart over tien staan we op het perron van Schiphol. We wandelen naar vertrekhal 2 waar we via de “kastjes” onze boardingpass  regelen. Dan naar de drop/off bali  waar we onze reistassen afgeven.

DSCF0003Jose rookt buiten nog een peuk en dan lopen we naar de douane.
We willen bij een brasserie wat eten. Een sjieke tent met sjieke prijzen. Dat hebben we er niet voor over en we lopen richting gate D28. Onderweg komen we Murphy´s Irish Pub tegen. Ze hebben een rookzaal en we besluiten om hier ons ontbijt en biertje te nemen.
Een gezellig bruin café met goede muziek. Jose neemt een scammbled eggs met thee en ik een Pint Heineken.

IMG_1108Dat smaakt naar meer en als Jose een peuk pakt, neem ik nog een blonde rakker.Dan lopen we naar de gate waar een hele rij staat. Geduldig schuiven we richting security check. Het gaat allemaal voorspoedig en om half 1 lopen de eerste passagiers al de Boeing 737 van KLM  in.
Om 5 over 1, 5 minuten te laat, raast het toestel over de startbaan.
Na ruim een half uur krijgen we een paar kleffe broodjes en een drankje (bier en wijn).

SAMSUNG DIGITAL CAMERAHet broodje met vlees en met veel  te zoute kaas zijn aan mij niet besteed.Dan  volgt nog een rondje de koffie en thee. We krijgen allebei een extra sprits koek en nemen nog een wijn en biertje. Het is toch vakantie.Dan wordt het tijd om de migratiekaarten in te vullen. Dit is redelijk snel gebeurd. Om 10 voor half vijf, een half uur te vroeg zijn we op de luchthaven van St Petersburg geland. Nog wel een flink stuk taxiën maar door de rugwind zijn we lekker op tijd.

SAMSUNG DIGITAL CAMERABij de paspoortcontrole moeten we geduld hebben. Het gaat tergend langzaam en het is druk. Na lang wachten komen we bij de transportband met de bagage aan. 1 tas maakt zijn rondjes en op de andere moeten we nog een half uur wachten.
Als we de tassen hebben  verzameld lopen we door het groene poortje van de douane. Marie-Jose staat al met een Koning Aap bordje te zwaaien en is haar schaapjes aan het verzamelen.

SAMSUNG DIGITAL CAMERAWe pinnen 10.000 Roebel en stappen dan de bus in. Onze gids voor de komende dagen, Nathalie, begint  direct wetenswaardigheden over St Peterburg  te vertellen. In de buitenwijken zijn de gebouwen grijs, echt overblijfselen van het communistische rijk. Het is even wennen, we hebben al veel van de wereld gezien, maar dit gevoel kennen we nog niet. Na ruim een half uur komen we bij Hotel Moskva aan.

SAMSUNG DIGITAL CAMERADit ligt aan het einde van de Nevsky Prospeckt met uitzicht op de Neva rivier en het beroemde kerkhof.
We droppen onze tassen op  kamer 1521 en gaan bij de supermarkt naast het hotel een paar flessen water kopen. Om 8 uur is het verzamelen voor het diner. Pas om half 9 is iedereen aanwezig. Het zijn een paar  chaotische uren.
We zien een Russische show  met kakalinka  gedans. Dan neemt een band het over.

SAMSUNG DIGITAL CAMERAGoede kwaliteit maar waarom moet het zo hard?  We schuiven een paar tafels aan elkaar om met z’n 14-en bij elkaar te kunnen zitten. Als welkomsdrankje krijgen we een glaasje wodka. Ik vind het naar jenever smaken, lekker dus, en ik drink de portie van Leontien ook op. Dan bestellen we allebei een halve liter bier (150 roebel p.p.) en betalen we voor het Russisch buffet (600 roebel p.p.).

SAMSUNG DIGITAL CAMERADit smaakt best goed.
Om half tien wordt de tent gesloten en gaan we met z’n tweetjes naar de “bier en restaurant” kelder.
We bestellen een cola en een wit bier (zonder filter!).  Leuke muziek en een gezellige sfeer. Wellicht een optie voor het diner van morgenavond.
Als we de consumpties op hebben (250 roebel) gaan we naar de kamer. De schoenen uit en de zaak organiseren voor morgen.
Om  kwart over elf gaan we slapen. We hebben zin in de dag van morgen: Hermitage + stadrondrit door St Petersburg.

1 mei 2010 Amsterdam – St Petersburg
Getagd op: