Ik word wakker en denk dat het regent. Nou regenen is niet het goede woord. Het spoelt. Dat kan nog leuk worden vandaag. Rond kwart over 8 zitten we aan de ontbijttafel. Ik heb nog niet zo’n trek maar Jose laat het goed smaken. Om half tien is onze gids Catharina (the great) gearriveerd. We vertrekken met 11 personen naar Petershof. Ton, Ina, Frans en Annemarie vullen de dag op hun manier in. We rijden de stad uit via het industrie gebied.

IMG_1445Door een ongeval komen we in de file te staan. Dit oponthoud duurt gelukkig maar een kwartier. Dan rijden we door de voorstad van St Petersburg en we zien de grijze saaie communistische flats. Kleine flats met een woonkamer, slaapkamer en een gezamenlijke keuken en sanitair. Als we Petersburg verlaten hebben, dan komen we de eerste zomerverblijven (datcha’s)  tegen.

SAMSUNG DIGITAL CAMERAOok zien we een wijk met de zomerverblijven van de “nouveau riche”. Deze zien er poepchick uit. Catharina legt alles in perfect Engels uit.
Na anderhalf uur rijden komen we bij Petershof aan. We worden door een trio verwelkomt met het Wilhelmus en met “tulpen uit Amsterdam” Marie-Jose geeft ze namens de groep een kleine bijdrage.
Catharina koopt de kaartjes en wij maken de eerste foto’s van het park met de fonteinen. Het is droog maar koud.

IMG_1462Omdat de rij bij het paleis kort is besluiten we om eerst het paleis te bezoeken.
Het paleis is overweldigend. Helaas mogen we geen foto’s maken.  De eerste kamers zijn versierd met glimmende gouden koepels en pilaren. Erg decadent allemaal. We lopen door de balzalen, privésuites, statievertrekken, slaapkamers met zijden behang, studeerkamer en troonzaal waar de portretten van de Romanovs hangen.
Het is werkelijk prachtig.

SAMSUNG DIGITAL CAMERAAls je iets te dicht bij het “touwtje” komt dan gaat een piepsignaal af. Iedere kamer heeft een bewaakster die alle bewegingen nauwlettend in de gaten houdt.
De hele geschiedenis van het paleis passeert de revue. Omdat het in de tweede wereldoorlog bijna in zijn geheel verwoest was, is alles gereconstrueerd. Gelukkig is het interieur in Siberië veilig gesteld dus hier kan het origineel nog wel van bewonderd worden.

SAMSUNG DIGITAL CAMERAOp het einde van de rondleiding word je langs de shops geleid. We kopen 4 kaarten met het interieur om toch een aandenken te hebben. Om half 1 bezoeken we de tuin. We dalen de grote cascade af en lopen naar de Finse golf waar het buitenverblijf van Peter de Grote, Mon Plaisir, staat. Ook in de tuin kom je veel watervallen tegen. Op het einde zien we de “bedriegertjes van Rusland”.

IMG_1497Als je op een bank gaat zitten of over een stoep loopt, dan drukt een man die in een groen hokje zit op een knop, en je wordt zeiknat. Na een wandeling van een uur is het verzamelen bij de ingang. We lopen langs een aantal souvenir kraampjes en om tien over half twee stuurt Sergej de Mercedesbus richting St Petersburg.
We zetten onze gids bij haar flat in de voorstad af en rijden in ruim een uur naar ons hotel.

IMG_1502Het is inmiddels droog maar grauw. We droppen de spullen op de kamer en drinken op de 8e verdieping van het hotel in de Panorama bar een heerlijke americano koffie. Dan nemen we de metro naar Gestini Dvor. Dit is een groot warenhuis en dat willen we wel eens zien. Dit valt tegen en is niet wat we er van voorgesteld hebben. Veel kleding en spullen voor huisinrichting.  Niet wat we zoeken.

IMG_1506Na een half uur lopen we de Nevsky Prospect op en kopen bij Singer een kalender van St Petersburg 2011 ( 340 roebel). Dan bezoeken we nogmaals de Kazan kathedraal. We zien toch weer een paar nieuwe dingen. Dan  lopen we naar de katholieke kerk van St. Catharina. Deze is heel sober en niet te vergelijken met de heilige huizen die we eerder bezocht hebben. Delen zijn vernield en nog niet gerestaureerd.
We nemen de metro terug en kopen bij Prisma twee flessen Kajtinka en een flesje Cola (101,30 roebel). We gaan lekker naar de kamer om te rusten, het verslag uit te werken en de financiën op te maken. Hier smaakt een cola en een biertje heerlijk bij.

SAMSUNG DIGITAL CAMERANa het herschikken van de tassen en een heerlijke douche gaan we weer beneden eten. Dat bevalt ons prima. Gezellig zitten, goed eten en dat alles voor een redelijke prijs. We nemen allebei een grilled chicken breast met friet en ketchup. We nemen ook weer een fles rode Afrikaanse wijn. Halverwege schuift Jan aan. Het is weer voortreffelijk. We pinnen nog 15000 roebel en gaan dan naar de kamer. De tassen worden ingepakt en tegen elf uur gaan we slapen. Weer een super dag.

4 mei 2010 St Petershof
Getagd op: