We hebben slecht geslapen. Midden in de nacht kwamen een stel aso Nederlanders met veel kabaal het hotel binnen. Het is warm op de kamer en rond vijf uur roept de muezzin op tot het ochtendgebed. Omdat zijn collega bang is dat we het niet gehoord hebben doet hij de oproep dunnetjes over. Als dat nog niet genoeg is begint het flink te donderen. Dan val ik in slaap en als ik lekker lig dan is het tijd om op te staan. Iets over 8 schuiven we aan voor het ontbijt: ranja, koffie, thee, pita broodjes, pannekoekjes met jam en smeerkaas.

jor2008_101Omdat het flink tocht drinken we de thee buiten in het zonnetje bij het zwembad op. Om 9 uur begint de briefing van Anneke. Eerst een kort voorstelrondje en vervolgens vertelt Anneke wat wetenswaardigheden over Jordanië. De groep heeft een hoog onderwijs en ziekenhuis/verpleging gehalte. We stoppen 20 Jordaans Dinar (JD) per persoon in de fooienpot en 30 JD voor de maaltijd van vanavond. De batterij van mijn multi purpose horloge is leeg en dat is balen.
We prepareren de rugzakken voor de middag excursie. Tot 12 uur hebben we tijd om Madaba te verkennen. We wandelen naar de St. George kathedraal. Onderweg kopen we voor 4 JD een nieuwe batterij voor mijn horloge. Het is even wennen aan de Arabische sfeer. We betalen 1 JD p.p. entree voor de St. George kathedraal en genieten van het beroemde mozaïek.

jor2008_161.JPG-for-webOp de terug weg kopen we voor een paar dinar brood voor de lunch. Bij het zwembad drinken we een kop Nescafé, die nog bij het ontbijt hoort. Om 12 uur vertrekt de bus richting Mount Nebo (profeet berg). Onze gids Ibrahim geeft veel informatie en herhaalt alles drie keer. Na een half uur rijden in onze luxe bus, komen we bij de berg aan van waar Mozes over het beloofde land keek.

jor2008_401.JPG-for-webWe zien een gedenkteken en het graf van Mozes. In een tent is een mooie mozaïekvloer te zien. Ook weer Byzantijns. Dan naar het uitkijkpunt waar we de rivier de Jordaan zien, de natuurlijke grens tussen Palestina en Jordanië. Ibrahim wijst ons waar Jericho en Jeruzalem ligt. Jeruzalem is door de nevel niet te zien. Andere Bijbelse plaatsen passeren de revue.

STH70822.JPG-for-webDan vervolgen we onze excursie naar de Dode zee. Van +760 meter dalen we naar -400 meter. We komen bij een mooi resort aan. Voor 1 JD p.p. huren we een handdoek. Mijn rugzak gaat in een kluis. Dan zwemmen we in de Dode zee. Als we op onze rug liggen dan voelen we de opwaartse druk. Wat een raar gevoel. De schoolslag is onmogelijk want je zwaait met je benen in de lucht. Dat is dolle pret. Dan laten we ons insmeren met modder (2 JD p.p.). In een paar minuten zien we er uit als twee mislukte zwarte Pieten. We ruiken de zwavel lucht en in de hete zon laten we de modder drogen. Als de modder hard wordt geeft dat een raar gevoel. We hebben dolle pret en spoelen ons af in de Dode zee. De laatste modder wordt onder de douche verwijderd.

SAMSUNG DIGITAL CAMERADan zoeken we bij het zwembad een plekje in de schaduw en drinken cola en roken een peuk. Het is heerlijk relaxed. De rustanden in de 2e klasse E zijn gunstig. Wordt Sc ’t Zand periodekampioen? Door de behandeling hebben we allebei een baby huidje. José koop voor 4 JD twee stukken doode zee zeep (dead sea mud soap en dead see peeling soap).

DSCF0071De batterij van mijn horloge is weer leeg. De arabier heeft tijdens het inzetten waarschijnlijk teveel met de handen aan de batterij gezeten. We genieten van de zon en het mooie uitzicht. Aan de overkant van de Dode zien we twee torens van Jeruzalem. De groep besluit unaniem om de zonsondergang over te slaan, zodat we in het hotel tijd hebben om te douchen. Rond 5 uur rijden we terug naar het Mariam hotel waar we om 6 uur aankomen. Snel een douche genomen want om 18.25 uur vertrekt de bus naar Dana restaurant.

DSCF0072Hier staat een heerlijk buffet klaar. Eerst een voorgerecht met veel groenten en hummus. Het hoofdgerecht is typisch Jordaans. Soort plat brood met rundvlees, kip en gebakken ui. De witte wijn van José is niet te zuipen maar mijn bier (Philadelphia) smaakt goed.

Om 21.00 uur rijden we terug naar het hotel waar we buiten met Gerbrand en Henriette nog een afzakkertje nemen. Het is flink afgekoeld dus de fleece trui komt goed van pas. Uiteindelijk gaan we toch maar binnen zitten. Om 23.00 uur gaan we naar boven en vallen we voldaan in slaap. De eerste dag in Jordanië was geweldig.

27 april 2008 Mount Nebo – dode zee – Madaba
Getagd op: