Het is half 9 als José buiten op de boomstronk gaat zitten. Rookt ze een peuk of zit ze vogels te spotten? Ze antwoordt: schrijven. Ik drijf nog een kwartier uit en ga dan de tassen naar de auto sjouwen. We leveren de sleutels van de kut kamer in en rijden naar Chilkat Restaurant and Bakery. Voor allebei een koffie en voor de liefhebster een muffin. Smaakt prima. Het is flink bewolkt en van de bergtoppen is niets te zien.
ak120.JPG-for-webRond 10 uur nemen we de Alaska Highway 7, ook bekend als de Haines Highway, richting Haines Junction. Een afstand van 146 mijl ( 247 km )  We stoppen bij de mooiste plekjes volgens de Milepost en rijden het Alaska Chilkat Bald Eagle Preserve  in. Het natuurschoon is mooi, maar we zien geen eagles. Waarschijnlijk is het te bewolkt. Na 21,5 mijl slaan we rechtsaf om Klukwan te bezoeken. Het is een Indiaans dorpje met 109 inwoners. Het is een grote gribus en we hebben het snel gezien. Het weer klaart op en de Haines Highway is fantastisch mooi. We  rijden British Columbia in en de grensformaliteiten gaan soepel. We zien een paar eekhoorns, maar daar blijft het ook bij. We rijden de Chilkat-pas over. Deze ligt op 1000 meter hoogte. Het is 52°F en waait hard.
ak-043.JPG-for-webWe passeren veel Creeks en plotseling staat er in de verte een auto langs de kant van de weg. José maakt een grapje: Staat zeker naar een beer te kijken. We minderen vaart en zien warempel een zwarte beer, vlak langs de weg. Een fantastisch gezicht, zo’n gevaarlijk beest zo dichtbij. We maken prachtige foto’s.
Dan bezoeken we Klukshu, een oud Indiaans dorpje. Het souvenirwinkeltje is dicht, maar opoe Witte Veder komt haar handeltje showen. Voor ons is er niks bij.
Bij een meer eten we een paar boterhammen en rijden dan naar Haines Junction. Op het kruispunt slaan we linksaf, de Alaskan Highway op en na 1 km zien we het Stardust Motel liggen. De receptie is gesloten, maar na een paar minuten arriveert de beheerder.
ak-044We krijgen Lodge 5, een ruimte met een king-size bed, een zithoek en een badkamer met bad, douche en toilet. We hebben ook een veranda met een bankje. Wat een verschil met de vorige shittent. In de kamer ligt een informatiemap over Haines Junction. Die nemen we in het zonnetje door. De lucht is strak blauw en het is 28 graden.
Dan gaan we Haines Junction verkennen en wandelen ruim 1 km langs de snelweg naar het Visitor Center. Hier vraag ik informatie over wandelingen in Kluane N.P. we krijgen een mooie kaart en nemen nog wat folders mee. We zoeken tevergeefs naar een internetcafé. In een supermarkt is wel een computer, maar dat ding is out of order. We wandelen terug naar het Stardust Motel. We nemen de folders door en drinken wat op het bankje. Dan ga ik douchen.

ak-045Etenstijd. We lopen naar het Kluane Park Inn Restaurant. Het blijkt een Westers-Chinees restaurant te zijn. José gaat voor de Chinees en bestelt beef met tomaten. Ik neem voor de afwisseling een hamburger met friet. Uiteraard bestellen we ook een fles Chardonnay, het eten smaakt goed, maart de bediening is van fluitjeshout.

Voor de spijsvertering wandelen we nog wat door het dorp. Het zijn niet meer dan 2 wegen die elkaar kruisen. Ondertussen zoeken we een restaurantje voor morgen. De eettentjes zijn op een hand te tellen. Dan terug naar het motel, waar ik op de veranda nog een pilsje drink.

23 juli 2007 Haines – Haines Junction
Getagd op: