Wat een bed, het leek wel beton zo hard. Om 7.15 uur gaan we naar beneden. Phons gaat de Tigerdop inwisselen en zelf neem ik een klein ontbijt. Thuy, in zijn nieuwe shirt, en de twee chauffeurs zijn er voor het afscheid. Dat is erg hartelijk. We hadden een goeie aan dit trio. De bagage zit onder in de boot, dan wij nog en om 2 over 8 varen we weg, uitgezwaaid door het karaoketeam.
vcw-135.JPG-for-web-normalDe boot is luxe. Bij een ander hotel moeten we nog 8 Fransen opladen. Dat duurt lang, maar als die zover zijn scheurt de boot over de Mekong naar de grens. We krijgen een flesje water. Eenmaal aan de grens duurt het wel een uur eer alle formaliteiten klaar zijn. Kinderen schooien, spelen met een rat en de libellen zijn talrijk. Eindelijk kunnen we weg. Na 100 meter varen komt een douanier koppen tellen, weer een stukje varen en dan voet zetten op Cambodjaanse grond.
vcw-136.JPG-for-web-normalDe mensen zijn erg aardig, maar we hebben wat oponthoud, omdat die Franzosen nog geen visum hebben. Toch is dat vrij snel geregeld. Zij betaalden $20, wij $25. Volgens Djoser zou het ook 20 dollar moeten zijn. Raadsel!
Weer de boot op en naar Phnom Penh. We krijgen nog een boterham met een soort knakworst en twee minibanaantjes. Later koffie. De tocht is snel, saai en warm. Om 2 uur arriveren we in Phnom.
vcw-137.JPG-for-web-normalDe bus staat al klaar. De rit naar het hotel Indochine2 is maar een paar minuten. Kamer 312 is voor ons, alweer ruim en netjes. Maar we hebben eerst een drankje verdiend. Bier en cola op het terras. De prijzen zijn wel effen anders. Hier waaien de dollars om de oren. We krijgen Rielen terug. Dat wordt goochelen met geld. 1$ = 4000 Riel. We besluiten naar het Grand Palace te wandelen. De zon staat als een koperen ploert aan de hemel. Het is toch zo heet.
vcw-138.JPG-for-web-normalHet vreet energie, maar de wats zijn prachtig. De ene na de andere. Het paleis is erg groot, daarom gaan we er morgen maar naar toe. Voor 1 uur is het de moeite niet. We sjokken verder maar de zin is op. Terug richting hotel. Onderweg drinken we bij River Side op het terras nog wat. We zien veel armoede, schooiende kinderen en veel toeristen. Net na 5 uur zijn we op de kamer. Eerst wat uitwassen en douchen terwijl Phons lekker lui .
vcw-139.JPG-for-web-normal

Beneden in het hotel kijken we naar een interessante reportage over Cambodja. Daarna wat gegeten: broodje ham en pizza. Anchor bier is best lekker. Billy van het weeshuis komt om een uur of 10. We kletsen wat. De meesten zijn naar een Hollandse avond bij River Side. Wij hebben hier geen zin in.
vcw-140.JPG-for-web-normalWe drinken nog wat bij het hotel en gaan om 11 uur slapen. Ook hier kost hitte veel energie. Opvallend is het dure leven in Phnom Penh. Het is even wennen aan de consumptieprijzen. Morgen gaan we op de brommer op pad.

14 augustus 2003 Chau Doc – Phnom Penh
Getagd op: