Phnom PenVandaag een dag om zelf in te vullen. Daarom slapen we uit. Om 8.45 uur zitten we op het terras van Indochina2 aan het ontbijt. Omelet met brood, thee en verse jus d’orange ($ 3,20 p.p.). Ik regel bij het hotel twee motorbikes en om half tien vertrekken we naar de Killing Fields. De chauffeurs laveren behendig door het drukke verkeer van Phnom Penh.
vcw-141.JPG-for-web-normalDe hoofdwegen zijn mooi geasfalteerd, maar als we in de buitenwijk van de Cambodjaanse hoofdstad komen dan zien we hutongs en verandert de weg in een zandpad met gaten. Voor 1 dollar worden de tanks van de bikes gevuld en met een snelheid van zo’n 15 km per uur genieten we al stofhappend en hotsebotsend van het prachtige landschap.
vcw-142.JPG-for-web-normalNa 35 minuten arriveren we op de plek waar ongeveer 25 jaar geleden in opdracht van Pol Pot massamoorden hebben plaatsgevonden. Voor 2 dollar per persoon mogen we naar binnen. We krijgen geen entreebewijzen. Verder zijn de gaten te zien waar de mensen in begraven zijn. Veel wordt aan het voorstellingsvermogen overgelaten. We drinken een Cola en een watertje en na een half uur hobbelen we weer terug naar Phnom Penh.
vcw-143.JPG-for-web-normalNa ongeveer 16 km worden we bij de Tuol Sleng  gevangenis afgezet. Entree: 2 dollar p.p.. We zien de cellen en de ondervragingsruimten. In gebouw C en D zijn foto’s te zien. Deze zijn zeer ingrijpend. Het is onvoorstelbaar hoe iemand zo onmenselijk kan zijn.
vcw-144.JPG-for-web-normalHet museum maakt een enorme indruk op ons en het is zonder twijfel de meest lugubere plek waar we deze vakantie zijn geweest. Cu Chi en My Lai waren ontroerend maar Tuol Sleng slaat alles.
Bij de uitgang aangekomen is mijn chauffeur pleiten. Dan maar met z’n tweeën achter op de motorfiets. Het is maar een klein stukje naar de Russische markt. Hier zijn de gangen smal en het is druk. Binnen tien minuten staan we weer buiten.
vcw-145.JPG-for-web-normalHet is weer bloedheet (37° C) en op twee plastic kinderstoeltjes drinken we allebei een halve liter water. Mijn chauffeur is weer op komen dagen en omdat het Royal Palace pas om 2 uur open gaat laten we ons bij het hotel afzetten.
We nemen allebei een vegetarische soep en een drankje (pils/cola). Alles zit onder het stof en we voelen ons smerig. Om 14.15 uur met de bike naar het Royal Palace.
vcw-146.JPG-for-web-normalHier krijgen we entreebewijzen ($3 p.p) en we betalen $2 voor de camera. Veel herinneringen van de Thailandreis komen naar boven. Het Royal Palace in Bangkok is toch echt veel mooier. Na een uur hebben we het wel gezien en we besluiten terug te gaan naar het hotel. We betalen de chauffeurs 8 dollar p.p. met het gevoel dat we genaaid zijn en drinken een lekker koud Anchor blikje bier. Dan naar kamer 312 om de vieze kleren af te pellen en het stof af te spoelen.
vcw-147.JPG-for-web-normalNa het douchen ligt de vloer vol met modder! Op CNN kijken we naar de blackout (stroomstoring) die het noordoosten van Amerika en het zuidoosten van Canada getroffen heeft. We rusten op bed lekker even uit en gaan om 18.30 uur  beneden een campari met ijs en een biertje drinken. Helaas hebben we het bezoek aan het kinderweeshuis, waar we met z’n allen kleding en tandpasta voor hebben ingezameld, gemist. Jammer maar helaas.
vcw-148.JPG-for-web-normalWe eten op het terras en schuiven de tafels aan elkaar. Ik een kip curry en José shrimps en groenten. Met 30° C en geen zon voelt het koel aan. Na de nodige sigaren en drankjes betaal ik 20 dollar en gaan we om 23.00 uur slapen. Morgen vertrekken we om half 7 met de boot naar Siem Reap. Dit is openbaar vervoer en de trip kost 25 dollar per persoon. In 7 uur leggen we de 320 km af. De wegen in Cambodja zijn zo slecht dat we met de bus meer dan 12 uur onderweg zouden zijn.

15 augustus 2003 Phnom Penh
Getagd op: