Om een uur of 6 ontwaakt de trein. We hebben met tussenpozen best goed geslapen. Aankleden, boel bij elkaar zoeken en wachten tot de trein Beijing binnenrolt. Om 7.15 uur arriveren we in de hoofdstad. Op het perron staat de gids te wachten. Als iedereen er is, leuren we weer een gigantisch eind met de bagage. Buiten valt de warmte op ons en het is nog vroeg. Met een apart busje wordt de bagage vervoerd en zelf gaan we met een luxe touringcar op weg naar ons laatste hotel van deze reis. Wat een grote stad. Na een leuke rit komen we om 8 uur bij het Beijing Oversea’s Chinese Hotel aan. De kamers zijn klaar en we gaan naar room 1430 op de 3everdieping. Gelukkig is er een lift. De kamer is netjes en na een zelfgezette thee en koffie is het eerst tijd voor een frisse douche. chi-209.jpeg-for-web-largeOm 10 uur gaan we op pad in een bloedhete stad. Douchen helpt hier niet echt. Eerst bezoeken we voor 30 ¥ de Lama tempel.
Een groot en mooi complex, maar wat lijken toch al die tempels veel op elkaar. We houden er wel een cd-tje aan over. Dan slaat de honger toe en gaan we al vlug een restaurantje binnen, waar volgens het bord de mensen van oversea welkom zijn. De serveersters hebben moeite met de bestelling, ze verstaan geen engels. Het komt goed. Alles smaakt prima en als het op is gaan we de metro zoeken. Kaartjes à 3 ¥ en de Peking metro in. Vlak bij het grote plein stappen we uit en besluiten naar het Beihai meer te gaan. Wat slenteren en een biertje. Omdat de afstanden hier “krankzinnig” zijn, gaan we met de taxi.
chi-210.jpeg-for-web-normalEen ritje langs het plein en een lange drukke rommelstraat. Het park is snel gevonden en na 10 ¥ entree zijn we er binnen. Eerst wat drinken en daarna wandelen. We beklimmen de witte pagode vanwaar we een prachtig overzicht over een deel van de stad en de verboden stad hebben. Dan gaan we over een simpele kermis waar je op echte goudvissen kon hengelen. Wel zielig, iets voor de Dierenbescherming. Tot slot nog met z’n vijven een drankje en dan op zoek naar een taxi. Dat viel niet mee.
chi-211.jpeg-for-web-normalZe wilden niet stoppen. Wat moeten ze met die gekke buitenlanders. Eindelijk lukt het en gaan we samen met Ruud terug naar het hotel. De rit duurde 25 minuten. We hadden geen idee hoe we gingen maar werden voor 18 ¥ keurig voor de deur afgeleverd. Erna en Martin arriveerden een kwartier later.
Op de kamer koffie, bouillon gedronken en alweer gedoucht. Rond 8 uur gaan we eten. Eerst door een paar vieze straatjes en dan komen we op een groot druk en gezellig binnenplein terecht. We bestellen bier en cola en zoeken op de kaart een aantal gerechten op. Wat cola is lijkt een probleem.
chi-212.jpeg-for-web-normalZelf opschrijven en een man of vijf personeel erbij, maar dan verschijnt er een eindelijk een blikje Pepsi. Even later begint het hard te waaien en komen er parasols tevoorschijn. Wij moeten naar binnen want onze tafel heeft geen gat.  Binnen is het ook druk en een gigantisch lawaai. We eten heerlijk en na het afrekenen lopen we naar het hotel terug om lekker  te gaan slapen Morgen weer een dag in Beijing.

30 juli 2001 nachttrein – Beijing
Getagd op: