Om half acht krijgt ijzeren Rinus een astma aanval (tuut tuut tuut tuut). We doen vandaag alles met ons tweetjes dus veel te vroeg om op te staan. Lekker uitsudderen en om kwart over acht zo’n tien minuten sanitair ontspannen. Om kwart voor negen zitten we aan de ontbijttafel: sapje, toast, hard gekookt ei, thee en cakejes (15 ¥ p.p.). Smaakt prima.
chi-213.jpeg-for-web-normalNa het ontbijt wordt door een plompe Chinese dame onze wastafel en WC gerepareerd en dan lopen we naar het metro station Dongzhimen. Na zes haltes stappen wij bij Qiamen uit. Dit station ligt aan de kop van het Plein van de hemelse (on)vrede (Tian an Men). De lucht is strak blauw en het is bloedheet (> 35º).
chi-214.jpeg-for-web-normalWe wandelen over het plein en maken veel foto’s.  Bij het Mausoleum van Mao is het erg druk. Een hele sliert mensen, grotendeels met paraplu’s (waar is Willemijn?) wil het stoffelijk overschot of wassenbeeld van de groter veranderaar aanschouwen. Wij slaan dit, vooralsnog, over.
chi-215.jpeg-for-web-normalUit de luidspeakers galmt propagandamuziek. We lopen naar de grote foto van Mao bij de ingang van de Verboden Stad. We laten twee chinezen ons samen met Mao op de foto zetten. Dan kopen we een (ijs)water en een (ijs)Pepsi en gaan een plekje in de schaduw zoeken.
chi-216.jpeg-for-web-normalDit valt niet mee, maar uiteindelijk ploffen we vlakbij de ingang naast een Chinees neer die zijn schoenen aan het luchten is. José probeert in haar beste engels een gesprek aan te gaan, maar de knoflookboer komt niet verder dan het aanwijzen op de kaart van het Zomerpaleis, de Ming graven en de Temple of Heaven. Telkens steekt hij zijn duim op.
chi-217.jpeg-for-web-largeWe zijn weer uitgerust en lopen onder Mao door naar het ticket-office. Een kaartje kost 40 ¥ p.p.. Verderop is het kantoortje waar we de guided tour kunnen huren (60 ¥ p.p. + 100 ¥ borg p.p.). We hangen de tape recorder om onze nek en laten ons door Roger Moore door het prachtige complex leiden. De drukte valt mee. Maar een paar groepen met een gids die de club met een vlaggetje aanvoert. In totaal worden 16 belangrijke punten door The Saint, Ivanhoe en James Bond beschreven.
chi-221.jpeg-for-web-normalVlakbij de ingang is een mooi terras waar we een sinas en een Yangjing Beer drinken. José eet nog een bord noodles terwijl ik het 2e pilsje me goed laat smaken. Om drie uur lopen we terug naar de metro (Tianamen). Na een overstap zijn we rond vier uur weer bij Dongzhimen.
chi-218.jpeg-for-web-normalHet terras waar we gisterenavond gegeten hebben is nog dicht. Daarom kopen we bij de supermarkt twee blikjes bier en een halve liter sinas (totaal 7 ¥!) en gaan dan snel naar de kamer. Drinken, douchen, dutten, roken, shirtjes spoelen, scheren en dan aankleden voor het diner.
chi-219.jpeg-for-web-normalOm acht uur gaan we met Ruud en Henk in het restaurant van gisteren eten. Op het eerste terras is geen plaats. We worden in een hoekje op een binnenplein neergezet. Minder gezellig maar wel buiten. We bestellen springrolls, sweet & soure pork en curry chicken.
chi-220.jpeg-for-web-normalHeerlijk! Met bier erbij moeten we 25 ¥ p.p. afrekenen. Een koopje. Om half elf naar de kamer en even naar mama bellen. Kuur nummer 5 zit er in en tot zo ver alles okay. Moe maar voldaan gaan we slapen.

31 juli 2001 Beijing
Getagd op: