Om 8 uur gaat de telefoon. Shit we hebben ons verslapen! Het is maar goed dat José gisteren de tassen heeft ingepakt. Snel de handbagage ingepakt en de bagage op de kamer van majoor Kees (510) gezet. Om half 9 vertrekken we zonder ontbeten te hebben naar het Terracotta leger. Het regent dat het giet.
chi-205.jpeg-for-web-normal

Na ruim een uur rijden komen we op de plaats van bestemming aan. Onze gids, Louisa, heeft in goed engels het verhaal van keizer Qin Sin Huang, de one child policy van China en het schoolsysteem verteld.  We gaan eerst naar een film van 20 minuten met een doek van 360º. De geschiedenis van het Terracotta leger wordt zeer boeiend verteld. Vervolgens gaan we naar pit nummer 1 waar we een half uur vrij kunnen rondwandelen. De in rangorde opgestelde beelden maken een grote indruk op ons. Een deel wordt gerestaureerd. Vervolgens geeft Louisa ons uitleg. Veel beelden zijn verwoest. Pit nummer 2 is later ontdekt. Er is een grote hal omheen gebouwd. Bijna alles moet nog afgegraven worden.
chi-031Een paar gave beelden zijn in een glazen bak tentoongesteld. Prachtig. Van de knielende krijger hebben wij een replica. Tenslotte gaan we naar pit nummer 3 waar een museum is. Hier staan de beroemde, deels gerestaureerde krijgers en wagens opgesteld.
Om kwart voor twee rijden we terug naar het hotel.
xian1.jpg-for-web-normalWe kopen wat koekjes voor de treinreis en gaan in  hetzelfde restaurant als gisterenavond lunchen. Herman, Angelien, Henk, Ruud, Erna en Martin gaan mee.
Heerlijk geluncht voor 21 ¥ p.p. inclusief een potje bier. Om kwart voor vier zijn we terug in het hotel. Om half vijf vertrekt de bus naar het station.
chi-206.jpeg-for-web-normalGelukkig ligt de bagage nu voorin.  De bus kan niet meer verder en we moeten een pokkeneind lopen. Volgend jaar tassen met wieltjes. That’s for sure!!  Om vijf uur hebben we ons in de trein geïnstalleerd. We roken een peuk en kopen bier en ice tea voor onderweg.
chi-207.jpeg-for-web-normalStipt om 17.45 vertrekt de trein uit Xi’an richting Beijing. De treinploeg zit in dezelfde coupé. We kletsen en lezen de reisgidsen. Het bier smaakt best en om 10 uur nestelen we ons in de hardsleeper. Martin draait de lamp los zodat het schemerig wordt. We doezelen redelijk snel in. Kedeng, Kedeng, Kedeng


29 juli 2001 Xian
Getagd op: