28 juli 2001 Xian

Om 9 uur afgesproken in de Bell Tower (****) voor het ontbijt. Weer een buffet genomen. Het smaakt ons weer goed. Na het eten even naar de kamer en dan gaat de slaaptreinploeg op excursie. Als eerste bekijken we de Bell Tower. Boven hebben we uitzicht op de omgeving. Binnen staat porselein tentoongesteld en speelt een orkestje. Maar dan hebben we dorst en gaan we op zoek naar een terras. Onderweg kopen we voor 10 ¥ alvast kaarten van het terracotta leger. Hele mooie. Op een dakterras ploffen we neer en drinken bier of water. Dan staat de Drum Tower op het programma. Veel trommels, hele grote en een tentoonstelling van antieke Chinese meubelen. Die stoelen zaten vast niet lekker (hard hout en marmer). Als laatste willen we de grote moskee bezichtigen. Look, look, good price. De moskee is een verrassing. Een groot complex, waar rust uitstraalt. Er staan mooie tempeltjes en om 13.10 uur is het tijd voor het gebed.

 

De mannen stromen de gebedsruimte binnen. Ook nu weer een serene rust. Iedereen heeft intussen honger, behalve ik!, en we besluiten naar het winkelcentrum te gaan voor een broodje en thee. Als dat op is gaat ieder zijn eigen weg. We spreken om 4 af op het dakterras. Samen gaan we stropdassen kopen. Een blauwe met panda’s en een rode met draken. Na de afpingelceremonie betalen we hiervoor 70 ¥. Niet veel voor 2 zijden dassen. Hierna zijn de beelden aan de beurt.

We zoeken het winkeltje van gisteren. Het meisje herkent ons en is blij verrast dat we zijn teruggekomen. We zoeken 2 mooie beelden uit. Haar vraagprijs is 120 ¥ voor 2 stuks. Diezelfde prijs vroeg ze gisteren voor één. Uiteindelijk zijn we voor 95 ¥ helemaal gelukkig met onze zware aanwinst, die verpakt zit in mooie dozen. Biertijd; en ja hoor de rest zit al aan een pint. Zelf neem ik een cola, want de buikfrabriek is weer helemaal van slag. Niet te filmen. Wel Immodium op, maardaar krijg ik zo’n kramp van.  We zien wel waar het schip strandt. Zo nu eerst douchen en straks om half 8 met de treinclub eten. Na het douchen gaan we met z’n allen naar de moslimwijk. Het is op straat op een gezellige manier erg druk. Iedereen is aan de wandel of hangt rond op het plein.

Aan het einde van de hoofdstraat stappen we een restaurant binnen. Het zit beneden vol, maar boven is nog plaats. Er worden verschillende schotels besteld: groenten met paddestoelen, rundvlees in curry en selderie, kip met pinda’s en spiezen met schapenvlees. De hele club smult en geniet. Zelf houd ik het bij thee en sultana. Phons heeft gelukkig heerlijk gegeten. Daar ben ik blij om. Want hij hoeft niet op dieet als ik me niet lekker voel. Rond 9 uur slenteren we door de drukte terug naar het hotel. Op de hoek nog crackers, water en een blikje bier gekocht en dan is het tijd om de tassen te pakken. Want morgen gaan we eerst het Terracotta leger bekijken en dan naar het station voor de treinreis naar Beijing.

Xian
Getagd op: