15 juli 2001 Xizhou - Dali

Om acht uur samen ontbijten met een echt kadetje, hardgekookt ei en een banaan. Dan vertrekken we om 9 uur te voet door de rijstvelden naar de boot. Prachtige wandeling van ± 40 minuten. Eenmaal bij de haven zijn we de zonnebrand kwijt en smeren we uit de fles van Denise.


Net voordat de boot aanlegde zagen we een ronde regenboog  om de zon heen. Uniek! De boot bracht ons in 1 uur naar de overkant van het Er-Hai meer naar Wase. We slenteren over de markt, een bont en kleurrijk spektakel van groenten, fruit, vlees, schoenen, kleding, varkens, kippen en de tandarts.

Ook hebben we er de lunch gebruikt. Allerlei heerlijke gerechten met een bier en een cola. Dan moet ik naar de WC. Het moet echt. Via Mark (de gids) word ik met een meisje weggestuurd. We rennen de hele markt over tussen groenten en vlees en komen bij het openbare toilet aan.

Mijn hemel, de buitenkant alleen al zag en rook er niet uit. Even doorzetten, want ik pies bijna in mijn broek. Lucht happen en naar binnen. Van ontzetting rook ik de stank niet meer. Ergens middenin was het enigszins bekwaam om te hurken boven een gat met stront, vliegen en maandverband. Hup, broek naar beneden en sassen maar.

De Chinezen keken vreemd op van zo’n witte kop, maar met een lege blaas was ik wel een hele ervaring rijker. Terug naar de rest en met de boot verder naar een uitgebrande tempel op een eilandje. Niks bijzonders. Wat later arriveren we in een dorpje waar we zelf een attractie zijn.

Van de ene tempel naar de andere met schitterende ouwe mannekes (Panxi volk). Het waren juweeltjes. Als de foto’s maar gelukt zijn. Nog even langs een school en dan het laatste stukje met de boot naar Dali. Daar komen we rond 5 uur aan en als er dan geen bus blijkt te zijn, gaan we met de paardentaxi naar het hotel.

We hotsebotsen met veel gelach naar de stad. De kamer is ruim en netjes en 5 minuten later ploffen we op het dichtstbijzijnde terras neer. Iets later komen Herman en Angelien bij ons zitten. We hebben heel wat bekijks. Een Chinese dame uit New York wil ons fotograferen met haar 3 kids erbij. Veel lachen, maar dan komt het pas.

Een kerel komt aan onze tafel staan en wil met ons gaan vissen en wat later gaan paard rijden. We gieren het uit. Dan komt er een oude foto tevoorschijn van het Centraal Station in Amsterdam. Het wordt steeds gekker. Hij is niet weg te slaan. Hè hè, hij rot op, maar komt terug.

Dan gaat hij echt met de belofte dat hij morgen om 9 uur met de paarden klaar staat. Giddy up go dus. Pfff. Lekker douchen en dan eten. De Chinezen eten friet, wij Chinees. Weer een hoop belangstelling en vaak op de foto.

We genieten ervan en hebben veel plezier. Bij het afrekenen gaat het vast fout want 27 ¥ voor 3 bier, en 2 maaltjes is wel erg weinig. Om 11 uur op de kamer en de tassen inpakken. Om kwart over 11 gaat het licht uit.

Xizhou – Dali
Getagd op: