Het ontbijt in het Mercure hotel is voortreffelijk. Een grote ontbijtzaal met een buffet waar alles op ligt wat je bij een frühstück kunt bedenken. We laten het ons goed smaken en gaan dan met de U-bahn naar de Hackescher Markt. Hier kopen we tickets voor “The famous insider walk”. We krijgen 3 euro p.p. korting omdat we de welkom kaart hebben en betalen 9 euro p.p.

Berlijn0043Omdat de wandeling pas over een half uur begint drinken we op een terras eerst een kop koffie. Om half 11 verschijnt onze Nieuw Zeelandse gids Mike. Een alternatieve gast met ADHD. Hij is erg druk en praat snel. Gelukkig raken we hier snel aan gewend. Mike vertelt in het begin heel veel achtergrond informatie over de historie van Berlijn. Bijvoorbeeld wat ze met het puin van de muur gedaan hebben. Hier zullen we in de rest van de toer veel profijt van hebben.

Berlijn0054We lopen richting Spree en op de brug krijgen we uitleg over het Museum Eiland dat in de Spree ligt. Het Pergamonmuseum waar we naar toe willen blijkt gerenoveerd te worden. Het is, volgens planning tot 2019 gedeeltelijk gesloten. Dit kunnen we dus van onze bucket list afstrepen. We lopen langs de dom en andere bijzondere monumenten waar architect Schinkel een grote bijdrage heeft geleverd. We wandelen vervolgens over Unter den Linden, waar we stilstaan bij de Neue Wache, dat in 1960 heropend werd als ‘Monument voor de slachtoffers van facisme en militarisme’.
Berlijn0055De grootste krans is voorzien van de naam Angela Merkel.  Mike vertelt over de Humbold University en laat vertelt het verhaal van de boekverbranding bij het monument op de Bebelplatz. De staatsoper staat in de steigers.  Na twee uur wandelen hebben we een koffiepauze. Daar zijn we wel aan toe. Hierna vertelt Mike het verhaal van de Berlijnse Muur. Met kalk tekent hij de belangrijkste punten op straat. We vervolgen de route naar Checkpoint Charly en het Joodse Monument.
Berlijn0335Via de Bunker van Adolf Hitler eindigen we bij de Brandenburger Tor. Na 4,5 uur nemen we afscheid van Mike en hebben het best koud. Daarom zoeken we een cafe op voor een kop koffie. Dat valt nog niet mee. We lopen te veel maar vlak bij de Brandenburger Tor vinden we een leuk cafe. Hier drinken en eten we wat, want om 19.00 uur staat de rondleiding door de Bondsdag op het programma. Berlijn0084Deze is gratis en heb ik ruim van te voren via internet geregeld.
We zijn hier op tijd en moeten even wachten. Dan worden we gefouilleerd en in de centrale hal is het weer wachten. Dan komt onze gids Marijke, een talenwonder, met Nederlandse voorouders. Ook deze rondleiding is van sublieme kwaliteit. We zien uiteraard de zaal waar het parlement vergadert en mogen hier op het einde zelfs plaatsnemen.
Berlijn0086We zien de muren die de russen bij hun verovering hebben beklad en diverse kunstwerken. Indrukwekkend zijn de postvakjes, van alle personen die ooit in het parlement zijn gekozen. Dus ook van Adolf Hitler.
Berlijn0133Na anderhalf uur zit de rondleiding erop en hebben we nog ‘vrije tijd’. We bezoeken de glazen koepel en hebben een prachtig uitzicht over de stad.
Dan gaan we met de metro terug naar het hotel. Het was een zeer indrukwekkende, maar tevens vermoeiende dag. Wat is Berlijn een prachtige stad.

17 november 2014 Berlijn
Getagd op: