Als om half 7 de wake up call gaat, is Jose al aangekleed. Om 7 uur zitten we aan een simpel ontbijt: kaas, jam, hard gekookt ei, brood en koffie of thee. Om tien voor 8 staan we met 13 personen te wachten op de vierwiel aangedreven jeeps. De banden van de 4×4 oude Russische bus worden met een fietspomp opgepompt. Om 8 uur vertrekken we met twee jeeps en 1 busje.

IMG_1002Wij zitten in het busje en al snel verlaten we de verharde weg. We rijden eerst over een pad en al snel rijden we over keien. Het landschap is prachtig en we maken een paar fotostops. Dan rijden we plotseling door de wolken, maar deze verdwijnen even later als sneeuw voor de zon. Na anderhalf uur hotsebotsen worden we uit het busje gedropt en beginnen we aan de stevige klim naar de petrogliefen.

IMG_1013We lopen allebei op ons eigen tempo. Voor mij is het weer een mooie training en de klim gaat mij makkelijk af. Anderen, waaronder Jose, zien flink af. Na ruim een half uur klimmen en wandelen bereiken we ons doel dat op 3300 meter ligt. Aan een mooi meer te midden van met sneeuw bedekte bergen liggen heel veel keien. Op een aantal zijn petrogliefen te zien. Heel bijzonder.

P1030611De bloemen die we hier en onderweg hebben gezien waren schitterend. Wat een kleurenpracht. Om elf uur rijden we dezelfde weg terug. Na vijf kwartier schokken komen we bij de splitsing aan, waar onze bus staat. We doen snel een sanitaire stop en rijden dan richting ons volgend doel: de kabelbaan die ons naar het Tatev klooster zal brengen. Het is kwart voor een als de picknick voorbereid wordt.

P1030614Van Arthur krijgen we thee en koffie. Om twee uur stappen we in de gondel van de 5,7 kilometer lange kabelbaan, de een na langste ter wereld. In tien minuten hebben we de overkant van de kloof bereikt en gaan we het middeleeuwse Tatev klooster bezoeken. Dit is prachtig gelegen en is zeer bijzonder.

P1030628Om drie uur gaan we met de kabelbaan terug naar de andere kant en rijden we naar de laatste bezienswaardigheid van vandaag: de grottenstad Khndzoresk. Hier komen we om vier uur aan. MJ stuurt ons een richting in. We moeten over een hangbrug. Als we een stuk gelopen hebben zien we de hangbrug. Deze is wel een kilometer ver weg dus we denken dat we verkeerd zitten.

IMG_1049Het is onduidelijk wat de bedoeling is. Als MJ komt blijkt dat we wel goed zitten. Kees en Leo hebben het pad naar beneden gevonden. Omdat het een heel eind naar beneden is besluit ik om niet naar beneden te lopen. Het uitzicht op de grottenstad is prachtig en je kunt toch de grotten niet in. Om half vijf ben ik terug bij de bus en ga ik lekker lezen. Om vijf uur rijden we terug naar ons hotel waar we om half 7 aankomen.

P1030684We gaan bij de supermarkt bier, water, croissants en kaas inslaan. Er is hier 1 restaurant en dat is waardeloos. Ook in in het hotel kun je niet eten. Dit is voor een keer niet erg en na zo’n inspannende dag is het op de hotelkamer goed toeven. Na deze vermoeiende dag gaan we om tien uur al slapen.

13 augustus 2013 Sisian
Getagd op: