Vandaag hebben we geen reisdag. We doen het daarom rustig aan en staan om kwart over 8 op. Het ontbijt is weer erg uitgebreid. Toch lekker zo’n vier sterren hotel. Na het ontbijt wandelen we naar de haven. Het is gelukkig droog. Bewolkt maar af en toe schijnt de zon.
Langs het water wandelen we naar het openluchtmuseum Jamtli. De entreeprijs is 240 SEK per persoon. We beginnen met het overdekte deel. Dit is onder de grond gemaakt.

IMG_1366Het museum ziet er zeer verzorgd uit en laat heel veel details van de levenswijze van de vroegere inwoners van Jamtland zien. Het is erg jammer dat de verklaring bij de tentoongestelde stukken alleen in het Zweeds te  zien is. Daarom gaat er veel langs heen. Of was het alles L. Desondanks is het museum de moeite waard. Hierna gaan we naar buiten. Het openluchtmuseum is groot en laat het leven van deze streek van de jaren 1785, 1824, 1895, 1942, 1956 en 1975 zien.

IMG_1390De boerderijen en huizen zijn bewoond door mensen met de klederdracht van hun tijd. In het huis van 1974 staat een ouderwetse TV en draait een draaitafel een LP uit die tijd. Het is zeer mooi opgezet en voor de kinderen zijn overal speeltoestellen. Vooral de bokken zijn bij de koters populair. Op een bank van Cafe Slalom drinken we een beker koffie en roken we een sigaartje.

IMG_1396Heerlijk. We wandelen verder en zien een o.a. een houthakker en mensen koken zoals ze dat vroeger deden. Rond twee uur hebben we het wel gezien. Het begint te regenen en onder een paraplu lopen we de brug over naar het eiland Froso. Hier kopen we bij een bakker twee puddingkoeken.

scaniphone31Het is triest weer en we wandelen terug naar Ōstersund. We lopen langs de haven en door de winkelstraat. Omdat het harder is gaan regenen besluiten we naar onze hotelkamer te gaan.

scaniphone34Het is inmiddels 4 uur en we gaan lekker lezen en internetten. Om 7 uur gaan we bij Volos eten. We bestellen een pizza en een fles witte Australische wijn. We genieten allebei van het voedsel en de drank. Heerlijk. Dan lopen we nog een ommetje maar opnieuw regent het. Het weer zit tot op heden niet mee. We gaan terug naar de kamer en kijken naar een prachtig TV programma. Zo, de middernachtzon hebben we gezien. Nog maar afwachten of deze op de Noordkaap zichtbaar zal zijn.

12 juli 2012 Ōstersund – 63°10’N 14° 38’O
Getagd op: