We hebben allebei goed geslapen en om 7.30 uur worden we wakker van de wekker. We zijn nog moe en gaan op ons gemak ontbijten. Het goed verzorgde ontbijt kost 58 yuan per persoon en is uitgebreid. Een goede start van de dag. We rusten vervolgens op de kamer nog wat uit en prepareren de bagage voor de treinreis. We moeten voor 12 uur uitchecken en de iPhone en iPad moeten vanmiddag in Beijing achter blijven.

noordkorea-0815Deze stop ik dus in de rugzak. Het is niet toegestaan om apparatuur met GPS of die contact met het internet kunnen maken mee te nemen naar Noord Korea. Deze worden in bij de grens ingenomen en verzegeld in een enveloppe. Dit gedoe is niks dus laten we onze hebbedingetjes in het Rainbow hotel achter. We gaan 11 dagen van de internet radar. Dat wordt afkicken.

noordkorea-0760Rond half elf echter gaan we de stad in om boodschappen te doen en wat te drinken. Op ons gemak slenteren we door de hutong en genieten van het dagelijkse straatleven. Als we in het gerenoveerde gedeelte komen gaan we eerst bij Helen’s een lekkere koffie drinken. Dan gaan we de winkelstraat in en ook winkeltjes binnen. Wat een meuk verkopen ze er. De mensen willen van alles aan ons slijten.

noordkorea-0819Van sieraden, riemen tot massageapparaten toe. Dan gaan we op ons gemak terug richting Helen’s waar we opnieuw op het terrasje neerploffen. we bestellen een bier, een cola, een beefburger en een pizza. Terwijl we eten en drinken genieten we opnieuw van het straatleven. Wij kijken veel, maar hebben zelf ook heel wat bekijks. Soms maken mensen stiekem foto’s van ons.

noordkorea-0837Na het afrekenen nog even naar de supermarkt om de laatste dingen in te slaan en dan weer naar het hotel. Dat wordt straks een heel gesjouw naar de trein. Als het half vijf is wandelen we naar onze bus. We stoppen bij het Dafong hotel om de Belgische Koning Aap groep op te pikken (4 personen + reisleidster Jessica). In een klein half uur zijn we bij het Beijing Railway Station. Hier is het erg druk.

noordkorea-0843Marieke houdt haar schaapjes bij elkaar en laat zien dat ze veel ervaring heeft. Hier gaan we veel plezier aan beleven. We lopen naar de wachtruimte waar we de tassen bij elkaar zetten. Marieke verdeelt de slaapplaatsen en we stappen in volgorde in: te beginnen bij 25 en eindigend op 5. Ik koop op het perron vier blikjes bier, proviand voor onderweg. Precies op tijd, om 17.27 uur, komt de trein in beweging. We zitten in een coupe met Theo en Mayke.

noordkorea-0050Als we een half uur onderweg zijn houdt Marieke in twee coupe’s een briefing. Belangrijk is dat we een vertrouwensband met de gidsen opbouwen. Dit geeft ons, en vooral Marieke,de kans om het programma te beïnvloeden. Een bezoek aan het Mausoleum van Kim Il Sung en Kim Jung Il en een parade staan bovenaan onze verlanglijst.

noordkorea-0052De groep die veertien dagen geleden dezelfde reis gedaan heeft, heeft deze bijzonderheden niet meegemaakt. We hopen dat het ons wel gaat lukken.
Het reisschema van trein K27:
Beijing 17.27
Tianjin 19.00 – 19.06
Tangshan 20.28 – 20.31
Beidaihe 21.54 – 21.57
Shanhaiguan 22.35 – 22.41
Jinzhou 00.39 – 00.42
Shenyang 03.25 – 03.40
Benxi 04.46 – 04.49
Fenghuancheng 06.28 – 06.30
Dandong 07.17

noordkorea-0060Dadong ligt aan de Chinese kant van de grens met Noord Korea. Het reisschema van de trein in Noord Korea was alleen in het Koreaans beschikbaar. Mayke scoort op een perron bij de eerste stop 4 biertjes. We eten onze “plofpotten” noodles soep met beef. Lekker pittig. De noodles vind ik niet zo lekker maar de soep vind ik heerlijk.

noordkorea-0853De trein rijdt met een flinke snelheid door het landschap. Het is gezellig in de trein. Om kwart over tien prepareren we de bedden. We nemen twee melatonine pillen en kruipen in ons bedje.

23 april 2012 Beijing – nachttrein naar Pyongyang