We hebben allebei als een blok geslapen. Om half 8 staan we op. Dan kan ik de sleutel nergens vinden. Ik zoek heel de kamer af maar nada. Beneden gooi ik snel een kop thee naar binnen en om 8 uur vertrekken voor onze excursie door de Heilige Vallei (84 Sol p.p.). Als onze gids Maria Helena vertelt dat deze excursie een goede training voor de Inka trail is, besluiten Harry en Grieta om niet aan deze dagtrip deel te nemen.

IMG_7303

Na een klein half uur rijden stoppen we bij een kleine dierentuin. Hier leven poema’s, ara’s, condors en een wilde kat die gered zijn van de zwarte markt. Hier is goed te zien dat condors op gieren lijken. Jose poseert nog met een papagaai op haar arm en bij de uitgaan gooien we een paar sol in de fooienpot. Om tien voor tien start de wandeling bij Pisac. Bijde ingang hebben we voor 70 Sol p.p. een ticket parcial gekocht.

IMG_7327
We starten boven op een berg met zicht op de terrassen en de Inca ruïne. We wandelen langs een smal pad met een steile afgrond naar het complex. Maria Helena geeft uitstekend uitleg en we leren zelfs meer over Machu Picchu dan gisteren. Dan lopen we terug naar de bus. Dit is een wandeling van ruim een half uur waarbij het laatste stuk flink stijgt. Om kwart voor twaalf verlaten we Pisac. Het is een flink eind rijden naar Ollantaytambo.

IMG_7335
Hier komen we om 1 uur aan en gaan eerst lunchen. Jose neem neemt een omelet met champignons en ik een broodje ham en en broodje ei. We drinken er bier en cola bij. Vanaf het terras hebben we een prachtig uitzicht op het plein. De vrouwen hebben hier een speciale klederdracht met mooie hoofddeksels. Nadat we afgerekend  hebben wandelen we nog rond het plein. Om kwart voor twee staat bijna iedereen bij de bus.

DSCF3925
We moeten op een paar laatkomers wachten die een restaurant met trage bediening hebben uitgekozen. Om twee uur rijden we in twee minuten naar de ingang van de Inca ruïne. Dit stuk hadden we gemakkelijk kunnen lopen. Maria Helena geeft ook hier weer uitstekend uitleg. Dit complex is net zo indrukwekkend als Machu Picchu. Helaas hebben we geen tijd om naar boven te wandelen.Filmpje

IMG_7368
Vlak na de lunch heeft een deel van de groep besloten om hier een vlakke wandeling te doen. Dit is erg jammer! We zijn hier slechts drie kwartier geweest en dat is veel te kort. Dit had Maria Helena anders moeten organiseren. Bij het verlaten van het dorp staan we tien minuten stil. Het dorp heeft maar 1 ontsluitingsweg en deze is erg smal. Een hele sliert auto’s en bussen rijdt het dorp in en wij moeten hier op wachten. 

DSCF3939
Om vier uur komen we bij de zoutmijnen aan (entree 5 Sol p.p.). Dit lijkt van bovenaf erg op de leerlooierij in Marakkech. Deze is wit in plaats van bruin. Deze mijn is de inkomstenbron van de lokale gemeenschap. Na een half uur rijden we over een slechte weg naar Morray. Hier zien we terassen in de vorm van een amfitheater.  Er wordt geoefend voor een of ander feest.

DSCF3947
We hebben ook een prachtig uitzicht op de Cordillera Blanca met onder andere de prachtige berg Veronica, die we ook tijdens de treinreis naar Machu Picchu hebben gezien. Na een kwartier rijden we terug naar Cusco. Onderweg zien we herders hun schapen en ezels naar huis brengen. Ze lopen gewoon over de rijweg. Om kwart voor zeven zijn we terug bij ons hotel. Eerst ga ik op de sleutel zoeken. Mijn vermoeden is juist want in mijn reistas vind ik hem.

IMG_7389
We nemen een heerlijke warme douche en gaan bij de bank geld uit de muur trekken. Dan zoeken we een Pizzeria. Op de Plaza de Armas ziet Paititta erg gezellig uit. Buiten bekijken we de kaart en deze ziet er verzorgd en gevarieerd uit. We besluiten er naar binnen te gaan en we krijgen een tafel in het midden van het restaurant. Van het huis krijgen we een Pisco Sour en heerlijk brood aangeboden.

IMG_7394
We bestellen een grote pizza quatro estaciones en twee glazen witte wijn. Smaakt verrukkelijk! We drinken nog een glas wijn en bestellen het nagerecht. Jose een peche melba en ik een banana split. Heerlijk. We rekenen af en geven de ober een flinke tip voor de goede zorgen. Toch zijn we maar 130 Sol kwijt. We lopen terug naar het hotel en bij een supermarkt koop ik nog een flesje Cusquena. Om half elf gaan het licht uit. Het was weer een mooie, maar vermoeiende

5 augustus 2011 Cusco (3360m) – Heilige Vallei
Getagd op: