Om half acht worden we spontaan wakker. We nemen allebei een warme douche en rond half negen zitten we aan het simpele ontbijt. We kletsen met William en Stefan en om half tien bestellen we bij de receptie een taxi naar Saqsaywaman, een immense Inca ruïne die door touristen ‘sexy woman’ genoemd wordt. Het is een rit van ruim drie kilometer. Maar door het chaotische verkeer doen we er bijna een half uur over.

IMG_7082Voor 20 Sol staan we bij de poort van de door de Spanjaarden gesloopte gebouwen. Slechts 20% is nog over en de rest van de stenen zijn door de Spanjaarden gebruikt om hun koloniale gebouwen te kopen. Omdat Stefan geadviseerd heeft om geen volledig ticket te kopen (130 Sol), nemen we voor 70 Sol p.p. een partial ticket. Als onze tickets geknipt zijn lopen we het complex op. Maria wil voor 30 Sol onze gids zijn.

IMG_7083Ze legt goed de achtergrond van de ruïne uit en neemt op mooie plaatsen foto’s van ons samen. Het uitzicht op Cusco is fenomenaal. Maria wijst de belangrijkste gebouwen aan. Na een klein uur nemen we afscheid van Maria en bezoeken we de andere kant van het complex. Dan beklim ik een berg om een groot Christus beeld van dichtbij te zien. Buiten adem bereik ik de top, maar ik ben snel weer gerecupereerd. Jose wacht beneden.

DSCF3579Deze inspanning is aan haar niet besteed. Op de top heb ik hetzelde uitzicht over Cusco. In verband met de zon is het onmogelijk om een mooie foto van de voorkant van het beeld te maken. Dan wandelen we via de route die Maria aangewezen heeft naar de Plaza de Armas. Onderweg bezoeken we nog een kerkje dat gerestaureerd wordt. Door kleine smalle straatjes lopen we naar beneden.

bolperiphone95Goed is te zien dat de huizen gebouwd zijn bovenop Inca monumenten. Het is half een geweest en we besluiten een restaurant op te zoeken. Op de eerste verdieping van Yaku Mama’s zitten we eerste rang en hebben we een prachtig uitzicht over de Plaza de Armas. Jose bestelt een tonijn sandwich wat eigenlijk een ui sandwich blijkt te zijn. Ik neem een egg burger. Jose drinkt twee cafe lattes en ik neem een grote fles Cusquena.

bolperiphone94Voldaan vervolgen we onze excursiedag. We steken over naar de Iglesia de la Compania de Jesus. Voor 50 Sol p.p. kopen we een ticket waar we ook de Basilica Catedral, de Iglesias de San Blas en het museo de arte reglioso kunnen bezoeken. De Iglesia de Compania is mooi. We mogen geen foto’s maken, maar Jose heeft gezondigd. We zien de cripte en klimmen via een steile houten trap naar de eerste verdieping.

IMG_7138Hier hebben we een prachtig uitzicht over het kerkschip en over de Plaza de Armas. dan gaan we naar de kathedraal. Ik ruil mijn paspoort voor twee audiosets en een wandelroute. Via de koptelefoon worden 22 bijzonderheden van de drie naast elkaar gelegen en met elkaar verbonden kerken. De uitleg is erg goed en de kathedraal adembenemend. Wat een pracht en praal.

DSCF3650Ik ben er nog niet uit welke kathedraal ik het mooiste vind, de Sint Pieter in Rome of deze. Het is inmiddels vier uur bij cafe Crown drinken we een Pisco Sour en een kleine Cusquena, we hebben op de eerste verdieping weer een prachtig uitzicht over de Plaza. Ook schrijnend als je kinderen in vuilnisbakken ziet zoeken of met schoenpoets materiaal ziet leuren. We zijn best moe en lopen naar het hotel.

IMG_7137We vullen onze voorraad Sollen aan en doen inkopen bij de supermarkt. Tijd voor een heerlijke douche en om het lichaam wat rust te geven. Rond 8 uur gaan we een restaurant zoeken. Op de hoek van de avenue del Sol ziet Jose een klein kind van een jaar of vijf onder een deken. Voor hem liggen snoepjes die hij te koop aanbiedt. Bij deze aanblik breekt je hart. Gelukkig zit er in de jaszak een beertje. Ik stop het in zijn handje.

DSCF3620Voorzichtig komt het manneke onder zijn dekentje vandaan en kijkt ons verbaasd en blij aan. Als we weglopen, zien we hoe hij van zijn muts een bedje voor het beertje maakt. Het kind is tenminste even gelukkig. Op de Plaza zoeken we iets te eten. We bestellen ieder een glas witte wijn, Phons een pizza en ik nog maar een keer forel. Het eten is prima. Na een tweede glas wijn rekenen we af en gaan terug naar het hotel. Het is bedtijd, want morgen vertrekken we om kwart voor zeven.

2 augustus 2011 Cusco (3360m)
Getagd op: