Om 7 loopt de wekker af. Ondanks de gehorigheid in het hotel hebben we allebei goed geslapen. We pakken de tassen en om half acht gaan we met de hele groep in het dorp eten. Het restaurantje waar Stefan gisteren heeft afgesproken en dat om 7 uur open zou gaan is nog dicht. Alle restaurantjes zijn dicht en als we een plek om te ontbijten vinden, wordt er niet aan groepen geserveerd.

DSCF3480We lopen richting het meer en vinden een restaurant waar we de inwendige mens kunnen versterken. We bestellen allebei voor 25 Bs een desayuno americano. Lekker vers sinaasappelsap, toast, roerei, jam en kofffie of thee. Stefan is bang dat het lang gaat duren, maar om kwart over 8 lopen we richting hotel. De laatste boliviaanse bankbiljetten (20 Bs) worden geruild voor een grote bus Pringles.

bolperiphone85Als we bij het hotel aankomen staan de twee busjes die ons naar de grens gaan brengen al voor het hotel. Ik sjouw de bagage naar beneden en die wordt bovenop een busje geladen. Dat is even naar lucht happen. Om kwart voor negen verlaten we Copacabana en een kwartier later zijn we bij de grens. Binnen no-time hebben we een Boliviaanse exit stempel in ons paspoort. De bagage zit weer in bakfietsen en we lopen naar de Peruaanse douane.

DSCF3483Hier vullen we weer een formulier in en ook hier gaat het stempelen vlot. Om de hoek staat een luxe touringcar klaar om ons naar Cuzco te brengen. We zetten onze horloges een uur terug en om half 9 begint de lange rit naar deze veelbelovende stad. We rijden goed door en passeren Puno (10.45 uur) en Juliaca (11.30). We hebben geen plaspauzes. Mensen met een volle blaas kunnen in het toilet achter in de bus terecht.

DSCF3507Om half 1 stoppen we voor 5 minuten bij een winkeltje. Voor 1 Sol is mijn blaas weer leeg. Voor de zoveelste keer komen we de Shoestring groep tegen die exact dezelfde route door Bolivia en Peru maken. Om tien over 1 kunnen we niet verder. Er wordt aan de weg gewerkt. We staan 20 minuten stil en kunnen dan weer verder en zien de prachtige besneeuwde bergtoppen van de zesduizenders van het Cordillera Real gebergte.

DSCF3495Om twee uur staan we weer 20 minuten stil. Wederom voor wegwerkzaamheden. Het broodje met jam smaakt voortreffelijk. De elf personen die voor het lunchbuffet hebben gekozen hebben wel een heel late lunch. Op 4338 meter passeren we de pas van het gebergte. Om drie uur stoppen we in Siscuani voor de lunch. Wij nemen een grote fles Cusquena en een cola (14 Sol). We zitten een half uur buiten en Jose deelt aan de plaatselijke jeugd fruitellas uit.

DSCF3522Deze worden hartelijk ontvangen. Dan gaan we weer verder. De chauffeur manouvreert zijn bus met 80 km per uur over de bochtige bergwegen. Rond half zes komen we in de buitenwijk van Cusco aan. Hier wisselen we van bus. De luxe touringcar, die te groot is voor de straten van Cusco, wordt omgeruild voor een klein busje waar we net met z’n allen inpassen. Het is zes uur als we bij hotel Los Portales aankomen.

DSCF3554Bij de receptie is het druk en rommelig. In de ontbijtzaal krijgen we een mate de coca aangeboden. Stefan doet een korte briefing en geeft tips voor morgen als we op eigen houtje deze werelderfgoed stad gaan verkennen. We rekenen de toegang voor Machu Picchu af (126 Sol p.p.) en vullen de fooienpot aan (10 Sol p.p.) We krijgen de sleutel van kamer 211 op de eerste verdieping. Wederom een ruime kamer.

bolperiphone89Omdat we geen warm water hebben, melden we dit bij de receptie en lopen we richting Plaza de Armas. Onderweg vullen we bij een ATM onze voorraad lokale valuta aan. Dan zoeken we in de buurt van de Plaza de Armas een restaurant. Het oog van Jose valt op El Meson. Via een trap komen we op de eerste verdieping en er is nog een tafeltje voor ons vrij.
Helaas niet bij het raam.

DSCF3560We hebben desondanks toch uitzicht over de beroemde Plaza. Jose bestelt een lomo de alpaca en ik een filet mignon met champigon saus. Daarnaast bestellen we allebei een glas witte huiswijn. De logistiek in dit restaurant is prima en de kwaliteit van het eten ook. Het is gewoon een gezellige tent. We betalen 102 Sol en wandelen terug naar het hotel. Het was een lange dag en door de grensovergang naar Peru hebben we een uur ingeleverd. Het is kwart voor tien als we het licht

1 augustus 2011 Copacabana – Cusco (3360m)
Getagd op: