We kunnen uitslapen want we vertrekken pas om tien uur. Om 9 uur zitten we aan de ontbijttafel. Het ontbijt smaakt voortreffelijk. We pakken de tassen in en relaxen op het terras bij het zwembad. Na een paar minuten rijden stoppen we bij een fossielen fabriek. Een goed Engels sprekende Marokkaan legt het proces uit. De stenen worden nat gemaakt en de fossielen worden zichtbaar.

IMG_5280Onvoorstelbaar dat 400 miljoenjaar de woestijn een zee was. Van het marmer worden prachtige tafels gemaakt. Een mooi begin van de dag. Ee rijden verder en zien de bruine bergen van de anti atlas. Een van de oudste gebergtes ter wereld. na een kwartier rijden stoppen we in Rissani. Luc voert de wandeling aan en we beginnen bij de soek. Omdat het vrijdag is zijn veel winkeltjes dicht. Jose en Willem kopen voor 30 dh een Touareg sjaal.

IMG_5302Op een terras drinken we een cafe casse. Hier is het goed toeven. Jose koopt van een dertienjarig handelaartje voor 10 dh een ketting met een fossielen steen. Dan lopen we door de ksahr. Dit hadden we alleen nooit kunnen doen. onvoorstelbaar dat hier mensen wonen. Luc leert een aantal kinderen een liedje. We rijden naar moskee want Khalid wil aan het vrijdagmiddag gebed deelnemen.De oproep voor het gebed is indrukwekkend.

IMG_5337We wandelen over het binnenplein van de moskee en zien de biddende moslims. Dan lopen we naar een andere ksar waar arme sukkels wonen. Luc klopt aan bij Astma een oud vrouwtje dat ons hartelijk ontvangt  in haar sobere ksahr woning. We krijgen een kopje thee aangeboden. Luc geeft haar 60 dh uit de fooien. De twee jongens die ons begeleid hebben krijgen ieder 10 dh. Wat een bijzondere ervaring en wat leven hier arme mensen.

IMG_5361Het is kwart voor twee als we richting Merzouga vertrekken. Al snel zien we de zandduinen opdoemen. Dan zien we een echte fata morgana. Dan houdt de asfaltwegen op en wordt het hotsebotsen door het grint van de woestijn. Luc maakt van ons een foto met de duinen op de achtergrond Om half drie komen we bij Auberge du Sud aan. We worden ontvangen met een glaasje munt thee. In een prachtige ambiance wordt de lunch geserveerd: salade, berber omelette en fruit.

IMG_5369We drinken er allebei een cola bij. Dan is het tijd voor het zwembad. Ik lig op een bank en de rest van de groep gaat allemaal het koude water in. Het is een prachtig gezicht, het zwembad met de oranje duinen van de Chebbi woestijn op de achtergrond. Om 6 uur vertrekken we met de kamelen de woestijn in. De dromedarissen zijn aan elkaar vastgebonden en in 1 lange sliert trekken we over de zandduinen van de woestijn.

IMG_5390Slechts 1 berber begeleidt ons. Na anderhalf uur zien we de kampementen. De berbertenten staan tussen de palmbomen. Als we aankomen worden tafels en matten uit een grote tent gehaald en buiten neergezet. We krijgen een kopje thee en drinken water. We krijgen een tent voor onszelf aanbraadden. Een afknapper is dat er electriciteit aanwezig is. Om 9 uur wordt de soep uitgeserveerd, een prutje van erwten en couscous.

IMG_5397Dan volgt een tajine met kip en groenten. Deze smaakt goed. Het toetje is een schaal met schijfjes sinaasappel, banaan en meloen. Als afsluiter wordt koffie en thee geserveerd. Dan wordt een kampvuur aangestoken waar we met een andere groep omheen gaan zitten.  De berbers pakken hun trommels en vermaken ons. Het is nog lekker van temperatuur.
Om half twaalf zoeken we onze tent op en kruipen in onze slaapzak.

IMG_5416Het is niet echt een plek om buiten te slapen. Ik val snel in slaap maar Jose doet geen oog dicht. Om 3 uur komt Renée roepen dat de sterrenhemel zo mooi is Jose is gaan kijken en hier heb ik niets van gemerkt.

6 mei 2011 Erfoud – Chebbi Woestijn
Getagd op: