We gaan vandaag terug naar Marrakesh. We ontbijten om 8 uur en om kwart voor 9 wordt de bagage in de kar geladen. We lopen naar het begin van de medina en even later komt Khalid al aanrijden. We vertrekken weer keurig op tijd. Om kwart over tien drinken we op hetzelde terrasje als eergisteren een café casse. We rijden verder en de fooi voor onze chauffeur (150 dh pp) wordt verzameld. Deze geven we vanavond bij het afscheidsdiner.

IMG_5962Om 1 uur kome we bij hotel Islane aan. We krijgen de sleutel van kamer 116. Dit keer geen ijzeren sleutelhanger maar een key card. De kamer wordt nog schoongemaakt maar dat is niet erg. Het is een mooie ruime kamer, groter dan kamer 112 die we enkele dagen geleden hebben gehad. We lopen naar restaurant Mabroek voor de lunch. We zijn weer eensgezind en nemen allebei een salade Nicoise en een cola.

IMG_5968Het is prachtig zitten op dit terras. We lopen over de Place Jemal el Fnaa naar de soeks. Het is bewolkt en drukkend warm: 34 graden Celsius.  Bij de eerste de beste lampenwinkel slaan we onze slag. We kopen voor 200 dh een ronde zilverkleurige lamp waar de kralen aan bevestigd kunnen worden. De vraagprijs was 300 dh. We lopen door de soeks waar het rustig is. Het is vrijdag en we horen de immam die de vrijdagmiddag preek aan het houden is.

IMG_5971We lopen om de moskee heen richting café Arab. Boven op het terras drinken we een Flagrant special en een glas rosé. Het is bloedheet en om de minuut wordt een nevekinstallatie geactiveerd die verfrissende nevel spuit. We lopen verder komen weer in een soek en uiteindelijk op het grote Jemal el Fna plein uit. Hier is het ook rustig. We lopen naar hotel Tazi en drinken in de airconditioned ruimte een pilsje. We hebben het allebei gehad.

IMG_5975Onze hoofden zitten vol met indrukken en de temperatuur nodigt niet uit voor een wandeling. We besluiten naar ons hotel te gaan. Ik zet de airco aan en Jose berekent hoeveel kralensnoeren ze voor de lamp nodig heeft. Ze komt er drie tekort en gaat bij de buurman drie snoeren bijkopen. We nemen allebei een lekkere douche en pakken de reistassen voor morgen. Bij Marrakech Ground Zero drinken we muntthee, Café casse en cola.

IMG_5989Om 7 uur verzamelen we bij de receptie en lopen we naar restaurant Premices op de Place Jemaa el Fnaa. We krijgen een tafel op het bovenste dakterras. Jose bestelt een tagliatella au saumon en ik een poulet roti.  We drinken er allebei een cola bij. Na het diner houdt Renée een korte speech voor Khalid en Luc. Khalid krijgt van de groep een hanger met de hand van Fatima en Luc krijgt een spiegel met klapdeuren.

DSCF2681Voor allebei hebben we uiteraard ook een envelop met inhoud. We drinken nog een cafe casse en een muntthee en lopen dan naar cafe Tazi voor ons allerlaatste Flag Special. We lopen terug naar het hotel en het is hartstikke druk op straat. Het lijkt wel dat heel Marrakech is uitgelopen. Op de hotelkamer treffen we de laatste voorbereidingen voor ons vertrek. Het is half elf als we gaan slapen.

13 mei 2011 Essaouira – Marrakesh