Vandaag staat alweer de laatste excursie uit het pakket op het programma: een stadswandeling van een halve dag door de stad van 1001 nacht. Om kwart over 8 ontbijten we op het dakterras. Een heerlijk ontbijt met verse jus d’orange, thee, koffie, croissants en broodjes. Om 9 uur arriveert onze dikke gids Mustafa, allemaal van de couscous, bij ons hotel. We wandelen eerst naar de Koutoubia moskee.

IMG_5798Mustafa legt de geschiedenis van Marrakesh uit en vertelt dat dit de tweede moskee is. De ruines van de eerste moskee zijn nog zichtbaar. Dan wandelen we langs het koninklijk paleis. Aan de vlaggen kunnen we zien dat de koning in de stad is. Van de wachters mogen we helaas geen foto’s maken. Bij de eerste poort van de stad lopen we de medina in. We lopen richting de joodse wijk en drinken op een terrasje een cafe casse.DSCF2563

Dan bezoeken we het joodse kerkhof en de gebouwen van de koninklijke familie. Mustafa laat zijn huis zien dat er mag zijn. Mustafa spreekt goed Engels en maakt veel grapjes waar hij zelf het hardste om lacht.  Dan lopen we door de kruiden en andere soeks. Hier hebben de ezels plaats gemaakt door brommers. Dit is niet prettig. Dan komen we bij het Bahia paleis aan, een groot en ambitieus herenhuis.
IMG_5849We komen binnen bij de kleineRiad, een omheinde tuin. We zien ook de grote Riad, de vertrekken van de vrouwen en de moskee. Prachtige vertrekken met hele mooie architectuur. Dan lopen we richting het beroemde plein Jemaa el Fnaa. We nemen afscheid van Mustafa en de groep splitst zich op. Wij strijken neer op het terras van restaurant Moebrak, drinken een cola en genieten van een heerlijke salade Nicoise. We genieten van het straatbeeld en zijn in een andere wereld terecht gekomen.

DSCF2574Veel toeristen en veel van de Arabische vrouwen zijn hier westers gekleed. dit spreekt ons minder aan. Dan lopen we over het Jemaa el Fnaa plein en maken een foto van het afgeschermde restaurant Argana waar twee weken geleden door een aanslag meer dan tien toeristen zijn omgekomen. We zijn allebei moe en de warmte werkt ook niet mee. Het is 35 graden celcius en de zon staat hoog aan de hemel.

DSCF2602We besluiten naar onze hotel te gaan om een siesta te houden en onze vermoeide lichamen rust te geven. We nemen allebei een lekkere douche en gaan om half 6 op een terrasje een cola drinken en een peuk roken. Naast ons hotel is een winkeltje dat kralensnoeren verkoopt. Jose wil hiermee een lamp voor in onze hal maken. Ze kosten 15 dh per stuk en we kiezen 15 mooie snoeren uit. We verzamelen om 7 uur bij de receptie van het restaurant.

DSCF2610We lopen naar het Jemaa el Fnaa plein en Luc stelt voor om bij een tentje een maaltijd te nemen. Wij hebben hier geen zin in.  We kijken nog op een dakterras van een restaurant, maar het waait flink en het is gaan regenen. We besluiten de groep te verlaten en gaan in hotel Tazi een pilsje drinken. Het is hier druk want het is een van weinige plekken in de medina waar bier geschonken wordt. Dan gaan we op het dakterras van ons hotel een hapje eten.

DSCF2619Jose neemt een pizza en ik een omelet met champignons. Dan drinken we op het terras op het plein naast ons hotel een café casse en een mint thee. We hebben een mooi uitzicht op de Kouitoubia moskee. Ons hotel ligt fantastisch vlakbij de medina en de moskee. We pakken de tassen in, werken het reisverslag bij en gaan tegen 11 uur slapen.

10 mei 2011 Marrakesh
Getagd op: