We hebben allebei best goed geslapen. Wakker geworden van de kou en de moskee. De kou hebben we met een extra deken opgelost en de muezzin lalde maar even. Om 7 uur maakt de wekker ons wakker. We doen het rustig aan en prepareren de rugzakken. Weatherpro voorspelt voor vandaag en morgen regen dus de plu’s en regenjassen gaan voor de zekerheid mee. Om 8 uur is het tijd voor het ontbijt.

IMG_4427Bij de receptie halen we twee vouchers want voor het petit dejeuner moeten we naar de patisserie naast ons hotel. Een grote ruimte met bijna alleen Marokkaanse mannen. We schuiven aan bij Willem en Ina en bestellen allebei koffie met melk. Deze smaakt voortreffelijk net als de pain au chocolat en het glas vers geperste sinaasappelsap. Rond 9 uur vertrekken we in onze gloednieuwe Mercedes bus voor de stadstoer door Rabat.

DSCF2009Onze chauffeur, Khalid heeft weer goede zin. De eerste stop is bij het Archeologisch museum. Hier krijgen we in vogelvlucht les in de historie van Marokko. De gids legt in het Frans uit hoe de Feniciers, Carthages, de Romeinen en de islamieten het land hebben overheerst. Onze Belg Luc zorgt voor de vertaling. Het is een klein museum maar van elke periode staan mooie gevonden voorwerpen tentoongesteld.

DSCF2025Na een uur hebben we een goed beeld van de historie van Marokko en hier zullen we de komende dagen gemak van hebben. Tegenover het museum drinken we allebei een café casse. Deze krijgen we aangeboden door Koning Aap. De volgende stop is bij het Koninklijk Paleis. De ingang is zwaar bewaakt maar we mogen naar binnen. We lopen door het immens grote complex. Prachtige gebouwen met mooi aangelegde tuinen.

IMG_4458Dan rijden we naar Chellah, een van de mooiste ruïnes van Marokko. Luc doet de rondleiding en geeft ontzettend veel informatie. Het begint te miezeren en de lucht belooft niet veel goeds  Een gids kan dit niet beter doen. In de ruïne nestelen en klepperen een groot aantal ooievaars. Het is hier prachtig en we genieten met volle teugen. We vervolgen onze excursie en stoppen bij het mausoleum van Mohammed V.

IMG_4500Het is hier druk en je kijkt van boven op de sacrofaag van Mohammed V. Zijn twee zonen liggen hier ook begraven. De bewakers laten zich gewillig fotograferen. Dan lopen we over een groot plein met zuilen naar de Hassan moskee. Het is gestopt met zachtjes regenen en de regenjas en plu’s doen goed dienst. Het is tijd voor de lunch. Het voorstel om bij een lokaal tentje voor 25 Dirham kleine visjes te gaan eten wordt afgewezen.

IMG_4527Niet iedereen lust vis. Daarom gaan we naar een toeristen restaurant: Saadi. Jose bestelt een tajine met kip en groenten en cola. Ik neem een omelette met friet, champignons en een bier flag uit Casablanca. Een beetje flets maar volgens de rough guide is de versie die in Fes gebrouwen wordt lekkerder. We rekenen 193 Dirham en lopen naar het parlement. Hier is een demonstratie aan de gang. De politie houdt alles strak onder controle.

IMG_4538We rijden naar de Kashba des Oudaias. Het spoelt en we worden zeiknat. We lopen door de Andalusische tuin en komen in een wijkje met blauw witte huisjes met prachtige deuren. Het is mooi maar de zware regenval gooit roet in het eten. Het hemelwater spoelt naar beneden. Dan lopen we naar het strand waar het hard waait. Luc probeert de stemming erin te houden door grapjes te maken.

IMG_4537Dit is niet leuk meer, de regen dus,  en de hele groep besluit om met de bus naar het hotel te gaan om droge kleren aan te trekken. Op de kamer zijn geen handdoeken. Die worden snel door Ellie geregeld. Eerst pellen we de zeiknatte broeken van ons af en hangen de boel een beetje uit. Dan houden we lekker ons gemak, werken het verslag bij, bekijken de foto’s en genieten van een wodka. Buiten blijft het nat en uit de luidspreker van de souk klinkt een hoop gelal.

IMG_4559De douche is ook een geval apart. Wel warm water, maar na afloop is de badkamer net zo nat als de straten van Rabat. Ondanks de regen gaan we naar beneden. We wandelen onder de gallerij maar zijn eigenlijk snel klaar. In de patisserie drinken we allebei een café au lait. Het is druk en de sfeer is apart. Het is inmiddels droog en we loop naar de Ab el Had waar we de medina binnen gaan.

IMG_4574De straatjes liggen vol plassen en we slenteren langs de winkels en kraampjes. Als het weer begint te regenen lopen we terug naar het hotel. Daar lezen we nog wat. Om half acht gaan we aan de overkant in de medina Marokkaans eten. Het is droog en druk geworden in de medina. We lopen een kwartiertje naar restaurant Widad. Àls je niet weet waar het ligt dan is het bijna niet te vinden.

IMG_4579We zitten in een sfeervolle kamer met prachtige borden en bestellen allebei een menu van 97 dh: salade Wihad, beef brochette met frites en thee/koffie casse. Het zijn flinke porties en het is jammer dat mijn vlees taai is. Op het einde maakt een oude man met een zelfgemaakt instrument no muziek voor ons.  We wandelen terug naar ons hotel en gaan om 22.30 uur slapen. Het was een mooie maar erg natte dag.

1 mei 2011 Rabat
Getagd op: