Om half vijf wordt er op de deur van de coupe getikt. Ik heb prima geslapen, maar Jose heeft geen oog dicht gedaan. De trein rijdt de voorstad van Moskou binnen en het begint al licht te worden. Om kwart over 5 arriveren we op het station van de hoofdstad van Rusland en de voormalige Sovjet Unie. Buiten loopt al een man met een papier waar  “Koning Aap” op staat. We pakken al onze spullen, bedanken Lena en lopen naar de bus.

SAMSUNG DIGITAL CAMERADe koffers worden ingeladen en we rijden Moskou in. We passeren 1 van de 7 zusters en de aanblik van deze stad is heel anders dan St. Petersburg. Om 6 uur komen we bij ons hotel Vega aan. Marie Josee verzamelt de paspoorten en gaat ons inchecken. Tot onze verrassing zijn alle kamers al beschikbaar. We krijgen de sleutel van kamer 2826. Een prachtige ruime kamer op de 28-ste verdieping met een mooi uitzicht.

IMG_1697We zien twee sportstadions en denken dat we in een voormalig Olympisch dorp zitten. Dit blijkt ook zo te zijn.
We droppen de bagage en drinken beneden een paar koppen thee. Jose neemt ook nog een croissant. Dan gaan we lekker douchen. Daar knapt een mens van op. Het reisverslag is weer bijgewerkt en we besluiten om een uurtje op bed te gaan liggen en zetten de wekker op 9.30 uur. Om 10 uur is het verzamelen voor de excursie naar het Kremlin.

IMG_1700Ik val direct weer in slaap en om 5 over 9 word ik wakker van geklop op de deur. Het is Marie-Josee. We moeten direct naar beneden komen want de excursie begint om 10.00 uur op het Kremlin. Tien minuten later staat de hele groep beneden. Een aantal slapen nog half want ze hebben ons voorbeeld gevolgd.
Irina is onze struise gids. Ze spreekt vloeiend Engels. Dan komt het volgende probleem. Er zijn maar 11 kaartjes besteld voor het Kremlin.

IMG_1704Omdat Marie-Josee hier al vaak is geweest heeft ze voor zichzelf geen ticket besteld, maar dit betekent ook dat er voor 2 groepsleden geen toegangsbewijs beschikbaar is. Onderweg belt Irina met haar vriendjes en ze regelt dat Marie Josee twee extra tickets kan ophalen. Annemarie en Frans hebben geluk want alleen geregistreerde groepen worden toegelaten.

IMG_1712We rijden vanaf metrostation Partizanskaya dat vlak bij ons hotel ligt en stappen 6 stations later, bij Arbatskaya uit. We wandelen naar het Kremlin en steken de drukke weg via een ondergrondse oversteekplaats over. Op het einde hiervan staat een lange rij. Iedereen moet door een veiligheidspoortje. Extra beveiliging want het Kremlin is afgesloten.

SAMSUNG DIGITAL CAMERAEr wordt geoefend voor de parade van 9 mei, Bevrijdingsdag, waar veel staatshoofden, o.a. Angela Merkel, aanwezig zullen zijn. We hebben geduld maar als we deze check gepasseerd hebben, dan staan we direct in een rij voor de
volgende bij de ingang van het Kremlin. Defense in depth noemen we dat bij applicatiebeveiliging.

IMG_1719Het is inmiddels tien voor half elf als we de treasury (wapenkamer) binnen gaan We leveren onze jas bij de garderobe in. We komen eerst in een zaal met de kleding van de Romanov’s. Sommige jurken zijn met duizenden parels of edelstenen, zoals diamanten en robijnen versierd. We zien ook de koetsen, wapens en wapenkleding en geschenken die de tsaren van haar bevriende landen, waaronder Duitsland en Nederland, hebben gekregen. José is onder de indruk van de 10 tentoongestelde Fabergé eieren.

IMG_1724Irina geeft in een hoog tempo uitleg want we mogen maar 1 uur in de treasury blijven. Dan staan de volgende groepen al weer klaar.De Russen hebben dit helemaal geregisseerd en Irina volgt de regels want ze wil haar gidsen-licentie niet kwijt raken.

IMG_1731Na de treasury gaan we naar buiten en wandelen langs de Moskva rivier en de Alexandrovski tuinen naar de Maria Hemelvaart kathedraal, waar de tsaren gekroond werden. Het witte gebedshuis met de 5 gouden koepels (Jezus en 4 evangelisten),  ziet er van buiten sober uit. Binnen zien we fresco’s en iconen vanaf de vloer tot aan de nok. We mogen niet fotograferen maar José is dit keer stout en legt het interieur op de digitale plaat vast.

IMG_1716Het is een prachtige Russisch Orthodoxe kerk.
We lopen over het plein en zien de grootste klok van de wereld die nooit geluid heeft. Ook bewonderen we het Tsaren kanon. Dit 40 ton wegende kanon is nooit als verdedigingswapen gebruikt. We slenteren verder en komen langs het gebouw, waar vanuit president Medvedev regeert. Helaas zwaaide hij niet terug. Op het dak van het gebouw wappert constant de vlag.

IMG_1732Alleen wanneer er iets ernstigs in het land gebeurt, verdwijnt het ding. Het laatste deel van de wandeling met Irina gaan we langs het wapenarsenaal en onder de poort van Lenin weer naar buiten. Dan zit de toer erop. We nemen afscheid van haar en wachten in de zon op Marie Josee, die maar niet komt. Blijkt ze later uren op een andere plek gewacht te hebben.

IMG_1735Omdat de zin in een lekker bakske koffie zo groot is, gaan we op zoek naar een café. Het kostte even, maar uiteindelijk hebben we een heerlijke grote cappuccino met een lekkere muffin op. Het was wel aan de prijs, maar we hadden het verdiend. Na de koffie weten we niet zo goed wat we moeten gaan doen. De halve stad is afgesloten. Uiteindelijk besluiten we om samen een heel of half rondje te gaan metroën.

IMG_1737Eerst kopen we een tienrittenkaart voor 240 roebel en zoeken dan de goede richting op. We moeten naar de ring waar de museum-achtige stations zijn. Het is bomvol in de metro. Steeds in en uitstappen valt soms niet mee. Geregeld is het proppen en proberen overeind te blijven. De halve ring hebben we bewonderd en zijn toen versleten naar het hotel teruggegaan. Voor op de kamer kopen we nog 2 blikjes bier en een fles water.

IMG_1744Of het water met bruis was hadden we niet bekeken, met als gevolg een mooie fontein. We rusten en hangen lekker op de kamer en zijn te bekaf om nog weg te gaan. Straks eten we hier en gaan we op tijd slapen. Dan zijn we morgen weer een nieuwe.Om half 8 gaan we naar het restaurant op de begane grond. Dit is a la carte maar ook drie keer zo duur als we gewend zijn. Daarom gaan we naar het restaurant op de eerste verdieping.IMG_1750

Hier is een buffet voor 450 roebel p.p. Dit ziet er uitstekend uit. Van soep tot toetje met een grote keus.
We bestellen voor 540 roebel een fles franse rode wijn en laten het ons goed smaken. Dan komt een sportploeg het buffet plunderen. 5 stukjes kipschitsel met een bord vol beef stroganoff is heel normaal.
We storen ons niet en genieten van onze maaltijd.IMG_1757

Na afloop kopen we bij de apotheek in het hotel een neusspray voor 116 roebel. Dit moet helpen voor mijn verstopte neus. Als Jose een peukje rookt check ik met het wifi netwerk en mijn iPhone het laatste (sport)nieuws.Op de kamer nemen we nog een glas wodka en naaien we de zoveelste knoop aan een bloesje. Dan is het tijd om het vermoeide lichaam te ruste te leggen. De plannen voor morgen zijn gemaakt en we hebben er weer zin an.

7 mei 2010 Moskou
Getagd op: