Om kwart over drie wordt er op de deur gebonsd. De wake-up-call. We hebben goed geslapen en het is 13 graden Celcius in de kamer. Het voelt koud aan. Om kwart voor vier staan we in het restaurant, maar er is geen thee. We feliciteren jeroen met zijn 51e verjaardag. Carla houdt een korte toespraak en overhandigt het door de groep gemaakt T-shirt. Om 4 uur zijn er pas vier jeeps. Theo regelt snel een vijfde.

DSCF0214We hobbelen in een uur naar het uitzichtpunt op de Penanjakan (2770 m). Hier is het een chaos. De jeeps staan ongeorganiseerd geparkeerd en het laatste stuk lopen we in het donker naar boven. Het is hartstikke druk op het uitkijkpunt. Je moet goed uitkijken waar je loopt want er liggen stukken lei los en afval wordt verbrand. Het is donker en de lucht begint rood te kleuren. In eerste instantie denk ik “wat doe ik hier?

DSCF0235Ben ik hier voor om half 4 opgestaan?”. Als het licht wordt is de Bromo vulkaan (2392 m) zichtbaar en de eruptie van de Semeru vulkaan (3676 m) is spectaculair. Ik vind een mooie plek op de railing en heb een prachtig uitzicht. Als het minder druk wordt klauteren we over de railing en een vriendelijke Amerikaanse maakt prachtige foto’s van ons. Om kwart over 6 rijden we terug naar het hotel. Snel even omkleden en dan naar het ontbijt.

DSCF0251Twee sneetjes toast met gebakken ei en jam met koffie of thee. Tien voor 8 vertrekken de mini busjes. Oncomfortabel slingeren we naar beneden. We stappen over in de grote bus en rijden in 2,5 uur naar een prachtig restaurant in Jember waar we lunchen. Saté ayam met bami en nasi goreng + bier en cola (115.000 Rp).
Na de lunch leidt Theo ons naar een pin automaat en vervolgens rijden we naar het station.

DSCF0264Theo koopt de kaartjes en we wachten een half uur op de trein die ons in vijf kwartier van Jember naar Kalibaru brengt. Een leuke rit en je beleeft het landschap toch anders dan in de bus. Om tien voor drie arriveren we in Kalibaru. Het Sukamade guesthouse ligt tegenover het station. We krijgen een welkomst drankje en de sleutel van huisje 15: begonia. We drinken een cola tic en een Bintang en nemen een heerlijke douche.

DSCF0265Het is gezellig toeven op onze veranda met op de achtergrond het geluid van de kaketoe en de muezzin. Om 18.00 uur lopen we naar de receptie om de verjaardag van Jeroen te vieren. Theo heeft een grote chocoladetaart laten bakken die door Jeroen vakkundig wordt gesneden. Jeroen trakteert op een drankje. We eten in het restaurant van het hotel. De taart was machtig, dus bestel ik alleen maar springrols. We hebben een live band die lekkere meezingnummers speelt. De sfeer zit er goed in. Voor de jeugd zijn het bijna allemaal onbekende nummers.
Het is een vermoeiende dag geweest en om half tien zoeken we ons bed op.

30 juli 2008 Bromo – Kalibaru
Getagd op: