Vanochtend geen ontbijt. We drinken koffie en thee op de kamer. Het dompelaartje doet goed dienst. De sjouwers brengen onze tassen naar beneden en ik reken de 2 Tigers en 1 watertje van de minibar af ( 30.000 VND ). Om 5 over 8 zitten we in de bus. Het is een bewolkte dag in Dalat. Met de 28°C is het veel warmer dan verwacht. Gisterenavond hebben we onze fleece trui niet nodig gehad.
vc66.JPG-for-web-normalOm 8 uur verlaten we Dalat en wordt de afdaling ingezet. Slierten bewolking hangen over de bergen. Als de zon schijnt lijkt alles frisser. Iets over half 9 stoppen we bij een klein dorpje: Chicken Village. Het dorp dankt haar naam aan de afschuwelijke grote kip die in het centrum als standbeeld staat. Het bergvolk draagt een prachtige klederdracht en is erg kinderrijk. Maar de meeste kinderen zien er armoedig, vies en onverzorgd uit.
vc67.JPG-for-web-normalHet fototoestel maakt hier overuren. De bevolking verkoopt zelfgeweven lappen en andere kleurrijke souvenirs. José koopt zonder afpingelen voor 50.000 Dong een sjaaltje. De Oililysjaal is ze helemaal beu, en och zo steun je de bevolking die het zo hard nodig heeft. We lopen tot het einde van het dorp en genieten met volle teugen.
Tien voor half tien zijn we terug bij de bus. Het is de eerste keer dat we na een wandeling niet bezweet zijn.
vc69.JPG-for-web-normalHet is 28°C en het dorp ligt op 1000 m hoogte. Met 35 foto’s rijker zetten we de reis naar Saigon voort. We rijden langs theeplantages en om 10.30 uur hebben we eindelijk het geluk een plantage te vinden waar hard gewerkt wordt.
De bus wordt aan de kant gezet en we wandelen de plantage op. Vliegensvlug plukken een dertigtal vrouwen de bovenste blaadjes van de struiken.
vc73.JPG-for-web-normalDie stoppen ze in de mand die op hun rug hangt. Twee opzichters staan met de handen op de rug de pluksters in de gaten te houden. Het is een schitterend gezicht. We hebben geluk. Aan de overkant van de weg staan koffiestruiken. Dezen vallen in het niet bij datgene wat we in Costa Rica gezien hebben. Maar ja, dat is een echt koffieland.
vc79.JPG-for-web-normalOm 11 uur is de excursie voorbij en rijden we verder richting “koffiestop” . In een klein dorpje stoppen we bij een koffieproeflokaal. Thuy loodst ons naar een lange tafel achter in de zaal. Eerst krijgen we lotus- en jasmijnthee. Die drinken we niet op. Dan komt de koffie. In een blikje met heet water staat een glas.
Hierboven op hangt een klein metalen koffiefiltertje. De café chang, gemaakt van de arabica koffieplant, druppelt in het glas.
vc78.JPG-for-web-normal

Een charmante Vietnamese vult de glazen aan met heet water. Wat van thuis meegebrachte poedermelk erbij en we hebben een zalig bakkie leut. Ook nog een sigaartje en we hebben een echt Zwitser leven gevoel.  Voor 5000 Dong kopen we nog een filtertje voor op de w.c. plank. Nog snel een sanitaire stop en we bussen weer verder. Om 12.45 uur stoppen we voor een snelle lunch. Twee keer instant noodles soep with vegetables, een Pepsi en een Tiger voor 35.000 VND.
vc70.JPG-for-web-normalHet restaurant ligt aan een rivier en vanaf het terras op het water hebben we een geweldig uitzicht. Met een goed gevulde maag vertrekken we om 10 voor half 2 voor de volgende etappe. We stoppen bij een brug en stappen uit. We zien de drijvende huizen van de Vietcong en op de heuvel aan de oever een oorlogsmonument.
We wandelen in de hitte ( 37° C )naar de andere kant van de brug, waar de bus ons opwacht. We rijden door en stoppen vervolgens bij een rubberplantage.
vc75.JPG-for-web-normalThuy doet zijn verhaal en hup daar gaan we weer. Nog 95 km naar Saigon. Om half 4 stoppen we voor een laatste plas- en drinkpauze. Een hoop mensen slaan allerlei eet- en snoepwaren in. De kans is groot dat we bij Saigon in de file komen . Dus proviand is gewenst. Maar niet voor ons. Vijf voor 4 draaien de wielen van de bus weer. Om half 5 rijden we de file bij Saigon in. Saigon is veel moderner dan Hanoi.
vc71.JPG-for-web-normalEr rijden hier 3 miljoen brommers rond. Het totaal aantal brommers in Vietnam is 10 miljoen.
Rond half 6 zijn we bij het International Hotel. We krijgen de formulieren voor de visumaanvraag voor Cambodja.( $ 25 p.p. ) Pauline geeft invul instructies: Date of entry 14-8-2003 / date of departure 19-8-2003 / point of entry Kaorm Sammor / mean of transportation speed boat / point of evil Siam Reap.
vc72.JPG-for-web-normalDe koffers worden weer perfect op kamer 308 afgeleverd. Met z’n dertienen gaan we eten en we lopen naar Guón ãn Ngon. Dit is een zeer populaire eettent volgens het A4tje van Pauline. Dat klopt, want het zat helemaal vol. Daarom gaan we naar het Vuôn Pho Café. Het is een vreetschuur waar Gerrit v.d. Valk bij in het niet valt.
vc80.JPG-for-web-normalWe bestellen een gezamenlijke maaltijd. Wat een variatie: springrols met vlees of garnalen, groenten, vis, kip en rijst. Geweldig. Van de kip pakken we allebei een poot. Wel goed zoeken, want alles van het beest ligt op de schaal. Zelfs de gebraden kop. De vis is verpakt in stukken pompoen en moet op het vuurtje nog gaar worden.
vc76.JPG-for-web-normalIn de buitenkeuken krijgen we een demonstratie van het bakken van een reuzen pannenkoekenballon. Schitterend om te zien, maar wat is dat een heet werkje. Als dank voor de belangstelling mochten we dat ding opeten, maar het was zo vet. Een van de obers liet zich ook nog een schorpioen lekker smaken. Met huid en haar. Brrrr. Voor 60.000 VND p.p. hebben we gegeten en gedronken. vc77.JPG-for-web-normalDe jeugd zoekt een disco op en wij een terras. Dat viel vies tegen. Daarom kopen we bij een supermarktje maar 2 flesjes bier en 2 cola voor op de kamer. Met een goed boek erbij en wat t.v. kijken is het ook goed.  De toilet spoelt niet door. Ik naar de receptie. Nico is sneller boven op onze kamer dan ik.
Meteen maar de stekkers in het stopcontact laten stoppen. Het is een speciale truc: de kamersleutel in het derde gat steken en dan de stekkers erin duwen. Koud kunstje als je het weet. Nog even met een pilsje naar BBCworld kijken en dan proberen in slaap te vallen. De kamer is niet lekker koel te krijgen. De airco is lapperdepoepie.

9 augustus 2003 Dalat – Ho Chi Minh City
Getagd op: