Om 7.15 uur zit José al buiten van de natuur te genieten. Andreas wil de tassen al naar de bus sjouwen maar we laten hem om half 8 terugkomen. We drinken een kop thee en slaan het ontbijt over.
Om 8.00 uur wordt de groepsfoto gemaakt. Aan Bobby kun je zien hoe koud het is. Na tien minuten rijden is het al tijd voor een fotostop. De meeste blijven in de bus maar ik trek nog twee landschappen.
za-105.JPG-for-web-normalHet is koud in de bus waar geen kachel in zit. Rond half 10 is het weer stempeltijd bij de grens. Deze keer gaat het supersnel. Na een half uur rijden stoppen we voor een rook- en koffiepauze. Het tentje is gesloten en we rijden weer een half uur naar het dichts bijzijnde stadje. We worden voor een luxe hotel afgezet waar arme kinderen staan te bedelen. We ploffen neer in de tuin en zoeken een plek in de zon.
za-106.JPG-for-web-normalHet uitserveren van de koffie, thee en warme chocomel duurt lang. Judith besluit om bij de take away ham/kaas sandwiches te kopen. We kunnen dan sneller lunchen en hopen daardoor tijdig in Graaff Reinet aan te komen. Als we buiten komen stroomt de diesel uit de leidingen. Een dieselspoor toont de route die de bus gereden heeft. Louis en Judith gaan steeds bezorgder kijken. We besluiten door te rijden en om 12.15 uur verlaten we Zastron.
za-107.JPG-for-web-normalWe rijden door de grote Karoo woestijn. Dit is best eentonig maar is dat niet het kenmerk van een woestijn.
Om 13.15 uur stoppen we langs de weg voor de picknick.  De sandwich en minute maid smaken voortreffelijk. De dames pissen achter de vuilnisbak. Elma houdt geen rekening met de stevige wind, wat niet verstandig is! Na een kwartiertje hobbelen we verder.
za-108.JPG-for-web-normalNa twee uur bussen is het weer tijd voor een plaspauze. We stormen een hotel binnen en moeten in het donker de weg vinden. Het is nog 110 kilometer naar Graaff Reinet. Rond vijf uur komen we hier aan. Judith zet ons bij de verkeerde accommodatie af. Een deel van de groep gaat direct naar Kamdeboo cottages. Wij zijn uitgedroogd en nemen met Rob, Wilfried, Mario, Mieke, Marij, Brigitte, Bri, Ton, Bob, Arie en Ria twee consumpties.
za-109.JPG-for-web-normal

We worden zeer gastvrij in het Karoopark Guest House ontvangen. Even relaxen na zo’n lange busrit. Om 18.00 uur worden bij de cottages afgezet. We delen weer met Wilfried en Rob een huisje. Lekker ruim met 2 slaapkamers, badkamer, keuken en woonkamer. We lopen eerst naar de Spar om inkopen voor het ontbijt te doen: 6 broodjes, plakjes kaas, orange juice en 2 bananen.
za-110 (1).JPG-for-web-normalOmkleden en op naar het Karoopark Guest House waar we Boboti gaan eten. Om 19.00 uur wandelen we naar dit hotel waar Judith een rondje namens Djoser geeft. De tomatensoep is heerlijk. Boboti is eetbaar maar zware kost. Ik eet niet alles op. Na de boboti krijgt iedereen een glaasje witte hond.

za-112.JPG-for-web-normalEen drankje dat alleen in Graaff Reinet gemaakt wordt. De druif groeit alleen hier. Het is sterk spul: 70° alcohol. Ik neem een kleine slok en voel mijn slokdarm zitten. Louis gooit mijn glas in een keer achterover. Reisgenoten die dit ook doen krijgen de tranen in hun ogen. Ik neem nog maar een glas witte wijn. Het nagerecht is fruitcoctail uit blik. We drinken nog een afzakkertje en om 22.00 uur lopen we moe maar voldaan naar onze cottage. Om 22.20 gaat het licht uit.

28 juli 2002 Malealea (Lesotho) – Graaff Reinet
Getagd op: