Vandaag weer een vrije dag. We hebben besloten het rustig aan te doen en staan pas om negen uur op. Het is bewolkt.  Omdat we genoeg tempels en paleizen gezien hebben, besluiten we te gaan winkelen. We gaan met de metro en stappen op He Ping Men uit. We lopen naar het “antiek straatje”. Op de hoek is een zeer grote boekwinkel. Hier kopen we 40 kaarten om met verjaardagen te versturen (20 ¥!).
chi-231.jpeg-for-web-normalWe zien een terras en drinken voor 20 ¥ p.p. een kop overheerlijke koffie. Het begint zachtjes te regenen maar toch gaan we shoppen. Het is een heel leuk straatje met veel kunst (antiek) maar ook kitsch. We kopen 2 prachtige theekoppen en plotseling worden we gevolgd door een chinees die in een kommetje mijn hoofd begint te tekenen. José koopt een hand/schoudertasje waar ze in Nederland bij Albert Heijn de blits mee uit gaat hangen (It’s cool).
chi-232.jpeg-for-web-normalIn de boekwinkel kopen we nog 30 kaarten voor de kerst om aan  groep 4 uit te delen en 10 kaarten met de grote muur om als vakantiekaart naar de kinderen te sturen. Mijn schaduw heeft de “oude Drees” getekend en ik koop , ondanks aandringen, het kommetje niet (vraagprijs 20¥).
chi-233.jpeg-for-web-normal

We drinken een heerlijk pilsje (blikje voor 15 ¥!) op het terras en gaan dan met de metro naar Mc Donalds (Cheeseburger, friet en cola: 14 ¥ p.p.). Na de lunch lopen we een groot winkelcentrum binnen en zien een leuke hanger voor mij. Good Fortune als chinees karakter voor 62 ¥. We kopen ook nog een stok speelkaarten voor papa en mama met afbeeldingen van China. Dan wandelen we over het plein van de Hemelse vrede. Dit maakt weer grote indruk en ik maak weer een aantal foto’s. Omdat Mao geen audiëntie heeft is er vanmiddag een propaganda muziek.
chi-234.jpeg-for-web-largeWel veel studenten die de engelse taal oefenen. We worden hier moe van en doen niet mee. We genieten van het grootste plein  van de wereld, zeggen Mao gedag en gaan met de metro van Tien an Min Xi naar Dongzimen.
In de supermarkt kopen we 2 blikjes bier, 2 kleine flesje water en een halve liter sinas voor 10,6 ¥.
chi-040Bij de apotheek nog drie doosjes tijgerbalsem gekocht (21 ¥) en dan sjokken we terug naar het hotel. We hebben allebei moeie benen en voeten. Het beklimmen van de muur is een aanslag op onze spieren geweest. Op de gang van het hotel zien we Erna die ons binnen roept. Zij zijn naar het ‘zijden straatje’ geweest. Resultaat een stel placemats en een zijden kimono voor Martin.
chi-235.jpeg-for-web-normalZe heeft bij de Lama tempel ook nog jasmijn thee gekocht. Dit vinden wij ook leuk en we gaan eerst naar de kamer. We drinken pils en sinas en roken een peuk. Ik smeer mijn vermoeide bovenbenen met Perskindol en dan zijn we weer op reep.
chi-236.jpeg-for-web-normalOnderweg maak ik nog wat foto’s  van de hutongs. We kopen 4 busjes van 50 gram jamijnthee. Topkwaliteit voor 84 ¥ per 50 gram. Dit is een aanslag om mijn portemonnee. Daarom wisselen we in het hotel nog 100 gulden. Dan snel naar de kamer om de bagage in te pakken.
chi-237.jpeg-for-web-normal

Een grote fles Yangjing beer (640 ml) voor 2 ¥. Het goedkoopste adres van de hele vakantie. Om half acht gaan we met de hele groep eten. Het wordt ons afscheidsdiner. We lopen naar het tuinterras. Helaas, geen plek.
chi-238.jpeg-for-web-normal

De uitbaatster wil de 21 personen niet missen en regelt twee busjes die ons naar een ‘zusterrestaurant’ in dezelfde straat brengt. Drie kilometer lopen vinden we te ver, vandaar. Wij nemen het tweede busje. De eerste tafel is gevuld en aan onze tafel zit Cees, de schranser. Majoor Kees bestelt voor beide tafels diverse schotels. Het is wederom verrukkelijk. We moeten wel snel zijn, want anders heeft Cees alles op.
chi-239.jpeg-for-web-largeErna en ik storen zich aan zijn gedrag. Henk en Willemijn houden een speech voor majoor Kees en overhandigen de ingezamelde fooi voor onze ervaren reisleider. We lopen terug naar het hotel en onderweg koop ik voor 2 ¥ nog een fles Yangjing als afzakkertje. Als we in de lobby aangekomen zijn hebben Elly, Martin en Erna ook nog zin in een pilsje. Ik loop snel naar het winkeltje en verzilver de 6 ¥ die Elly me meegegeven heeft.
We kletsen nog lekker na over de geweldige vakantie die bijna ten einde is.

 

2 augustus 2001 Beijing
Getagd op: