De wekker loopt om half 9 af. We hebben kort maar goed geslapen op het harde bed. Iets over 9 gaan we ontbijten. Dit is simpel: Iraans brood, jam, thee en sinaasappelsap. Als wij opscheppen is het eiermandje leeg. Het duurt best lang voordat het bijgevuld is. Hetzelfde geldt voor de sinaasappelsap.

Om kwart over tien vertrekken we met de bus voor de stadstour. Een excursie die bij de pakketprijs is inbegrepen. Na tien minuten stoppen we bij het Azarbaijan museum.

Dit heeft 3 verdiepingen en een tuin met grafzerken. Na drie kwartier wandelen we naar de blauwe moskee. Ali vertelt dat het gebedshuis bij de aardbeving van 1778 zwaar beschadigd is. Hij is gerestaureerd en is de enige moskee waar je tegels gecombineerd met stenen kunt zien.

Dan lopen we naar een pleintje met wisselkantoortjes. Het Wall Street van Iran. We wisselen 600 euro voor 24.000.000 Rial = 240.000 Tomar. 1 EUR = 40.000 IRR. Je betaalt met Rial’s maar het bedrag wordt in Tomars genoemd.

Ali loopt voorop in de bazaar, de grootste van Iran en UNESCO werelderfgoed.  Marlies sluit de rij. We krijgen een aardige indruk naar net als de blauwe moskee maakt hij weinig indruk. We hebben mooiere uitvoeringen gezien.

Dan brengen we een bezoek aan de Madjid-e-Jameh moskee (vrijdag moskee) Een gigantisch complex dat voor een deel voor het publiek toegankelijk is. Het is inmiddels al 2 uur en tijd voor de lunch. We lopen naar  Bathroom Noubar waar een lange tafel voor ons gedekt is. Marlies bestelt voor de hele groep Dizzy. Een typisch Iraans gerecht. De yoghurt en zure karnemelk laten we aan ons voorbij gaan. Jose bestelt cola en ik alcoholvrij bier met citroensmaak van Bitburger.

Ali legt uit hoe de dizzy met brood opgediend moet worden, met tang en stamper. Het smaakt prima en het restaurant is sfeervol. Marlies geeft een briefing over de dag van morgen die een uitdaging wordt. Vertrek 07.00 uur. Aankomst 23.00 uur. Wij zijn de 1e Djoser groep die deze nieuwe route doen

Dan gaan we met de bus terug naar het hotel. Onze hielspoor voeten begonnen op te spelen en vragen om rust. We frissen ons lekker op en rusten wat uit. Het is een vermoeiende en warme dag geweest (37 Gr Celsius)

Dan lopen we een stukje om proviand voor morgen in te kopen.  We kijken ook waar het Modern Restaurant is waar we straks willen dineren. Het is even zoeken maar we vinden de smalle ingang naar de kelder.
Als we naar het restaurant lopen, miezert het een beetje. De regenjasje komen op dag 2 al van pas.

Om 19.00 uur zijn we de eerste gasten in het Tabriz Modern restaurant (tip van Marlies) dat op 200 meter van ons hotel ligt. Als snel volgt een ander Nederlands stel en Maarten met Engel en Monique en Lidie. We zitten net en er wordt al een pan soep op tafel gezet. Tomatensoep met een soort pasta. De soep en het salade buffet zijn de service bij het hoofdgerecht. We kiezen allebei kip met Iraanse rijst dat rijst met kaneel en andere kruiden blijkt te zijn en nemen er een klein flesje cola bij. Het smaakt voortreffelijk. Echt waar voor je geld: 620.000 IRR (€ 15,50). En bovendien gratis WiFi van goede kwaliteit.

Rond 20.30 uur zijn we terug op de kamer. We prepareren alles voor morgen want om 06.30 uur moeten de tassen al bij de receptie staan. Dus gaan we op tijd slapen.

23 april 2017 Tabriz
Getagd op: