We genieten weer van het ontbijt. Vandaag beginnen we met een herdenking aan de orkaan Kyrill die in 2007 grote delen van het Sauerland verwoest heeft. In Schanze is een deel van de verwoesting bewaard gebleven. Hier is een wandelpad van ruim een kilometer aangelegd. We rijden naar Schanze en vanwege werkzaamheden in Schmallenberg moeten we een stuk omrijden. In Schanze drinken we eerst koffie. De uitbater is onvriendelijk en we moeten best een tijd op de koffie wachten. Dan blijkt de prut ook nog niet te zuipen te zijn. En dat voor een stevige prijs. Nooit meer.

sau21

Het Kyrill pfad ziet er indrukwekkend uit. Wat een ravage. We wandelen over het smalle pad en klauteren via aangebrachte stellages over de neergevallen bomen. Het is een korte wandeling maar deze is zeker de moeite waard.
sau30Op het einde klimmen we op de toren zodat we een mooi overzicht op de stormschade hebben. Dan lopen we nog een stukje over het kultuur pad. Dit is een wandeling van ruim 20 kilometer met een aantal kunst bouwwerken. We komen er eentje tegen. Wel een raar gezicht zo midden in de natuur.

sau24

Dan rijden we naar Bad Berleburg. Hier is een groot kasteel dat eigendom van een familie is en die door de familie onderhouden wordt. We maken eerst een wandeling door de prachtige tuin van het slot. De bloempracht en de vijver is prachtig.
We willen de rondleiding door het kasteel doen, maar deze begint pas om 16.00 uur. Daarom drinken we op het terras bij het kasteel thee en bier.

sau22Langzaam wordt het drukker en als de deuren opengaan, gaan we naar binnen. We krijgen meteen een indruk hoe groot dit kasteel is.
De rondleiding duurt een uur en is de moeite waard. We krijgen uitleg over de familie die connecties heeft met het Zweedse Koningshuis en met de Oranjes.
sau25

Onze koning wordt door de gids ook een aantal keren genoemd.
We rijden terug naar ons hotel in Bad Fredeburg. We drinken bier en wijn en gaan ons dan opfrissen.
We besluiten in het hotel te dineren. Rafi heeft een heerlijke pasta met zalm klaargemaakt. De witte wijn smaakt hier heerlijk bij.
sau23Na het diner internetten we nog wat en genieten we van de mooie zonsondergang.
Het was weer een heerlijke, welbestede dag in het mooie Sauerland.

21 juni 2015 Bad Fredeburg
Getagd op: