Half 7 worden we gewekt. Phons heeft slecht geslapen. Hoe kan het ook anders met zo’n knie. Voor het ontbijt ga ik bij de receptie eerst afrekenen. Dan gaan we ontbijten. Het stelde weinig voor: slap geroosterd brood met jam. Iets over half 8 vertrekken we naar de botanische tuinen. We zitten in de bus op de voorste stoel. Zo kan Phons zijn been beter kwijt. De tuinen zijn zeer groot. Samen met Sinikka en Hans slenteren we naar vijvers.

DSCF0372Ze zijn prachtig. Grote witte en rose bloemen. Vooral de bladeren zijn fantastisch. We zien alle drie de fasen. Van een stekelig beginpakket naar grote borden en het webachtig restant. Daarna waren de orchideeën aan de beurt. Vooraf moesten we 2000 Rp entree betalen. In de eerste kas was niet veel te zien. Volop planten, maar geen bloemen. In de tweede kas waren wel prachtige bloemen te bewonderen.

DSCF0374Ook de hertshoorn doet het hier goed. In de vitrine stond nog een boekje van de botanische tuinen. Dat wordt voor 40000 Rp het mijne. Achteraf blijkt de tekst in het Indonesisch te zijn. Ook leuk toch?
Met z’n vieren slenteren we richting terras. Daar aangekomen zitten nog zes groepsleden. We drinken er een heerlijke echte cappuccino.

DSCF0376Via de vijver van het Royal Palace gaan we terug naar de ingang om te wachten op de bus. Dwars door Bogor en over veel tolweg rijden we naar Garut/Cipinas. Het landschap van Java valt tegen als je net van Sumatra komt. Alleen de dorpjes zijn leuker om te zien. Onze chauffeur Mr. Lito is een ware stuurkunstenaar. Met al die inhalende brommers is het voor ons hier levensgevaarlijk om te rijden. Dat je hier geen ongelukken ziet is een wonder.

DSCF0386Onderweg hebben we twee stops. De eerste is bij een soort Van der Valk tussen de theeplantages. Daar eten we nasi met saté. Heel lekker. De tweede is een plasstop bij een benzinestation. Voor de meeste meer een chips stop. Zakken vol. Net na vijven arriveren we bij  hotel Tirtagangga. Het ziet er schitterend uit. Opnieuw krijgen we kamer 101. Phons installeert zich op de bank van het balkonnetje en ik haal bier en cola. Het joekelgrote bad laten we vol lopen.

Schermafdruk 2015-01-04 10.24.31
Heerlijk warm water. De stinkwas hangt op een rekje te drogen. Rond half 8 gaan we eten. Phons nasi Singapore, wat hij lekker vond. Ik zelf gado-gado en een Sundanees gerecht dat erg tegen viel.
Tegen tienen gaan we naar de kamer. De tassen prepareren en dan lekker slapen. Opvallen dat iedereen zo vroeg gaat, maar ’s morgens is het vroeg op. Morgen ook weer. Dan vertrekken we om half 8.

20 juli 2008 Bogor – Cipanas/Garut
Getagd op: