Met de wekker op half 9 mochten we vandaag lekker uitslapen. We hebben allebei heerlijk geslapen en dan je er tenminste weer goed tegenaan. Om 9 uur bestellen we een ontbijt in ons hotel Buddha. Omelet en gebakken eieren met toast en een grote pot zwarte thee. Met een goed gevulde maag lopen we om 10 uur naar een fietsenverhuurbedrijf vlak bij het hotel.
IndiaNepal_1075Ze hebben er te weinig mountainbikes,  dus Astrid en Ton krijgen een stadsfiets. We betalen 165 NPR per fiets per dag. De zadels worden op hoogte gesteld en dan vertrekken we naar Swayambunath. Deze monkey-tempel is een Stupa op een heuvel met een grote tempel. In een lange sliert rijden we links van de weg door Kathmandu. We ontwijken kuilen, motors, voetgangers, auto’s, fietsriksja’s. Zonder kleerscheuren wordt de rotonde genomen. Dit is kicken. Maar dan begint de weg te stijgen. Mijn fiets is zwaar kut, want als ik kracht zet trapt hij door. De ketting en de derailleur zijn niet goed afgesteld. Ik krijg de fiets van Astrid, maar omdat hier geen versnellingen opzitten, moet ik de heuvel op lopen. Dat geldt trouwens ook voor een aantal mountainbikers.
IndiaNepal_1059Als we bij de tempel aankomen, parkeren we de fietsen tegen een hek en gaat Astrid op zoek naar een fietsenmaker. Omdat de tempel op een heuvel ligt, moet een flinke trap beklommen worden. Dit is weer zweten. Op de trap hebben handelaren hun waren uitgestald, die ze aan de man/vrouw proberen te brengen. Uiteindelijk bereiken we het ticketoffice, waar ik 2 kaartjes koop voor 75 roepies per stuk. Nog een paar treden en we hebben een adembenemend uitzicht over Kathmandu. Swayambunath is prachtig, maar ook hier zijn veel souvenirwinkeltjes. José koopt voor 200 roepies een sliert Nepalese vlaggetjes voor in de klas. Dan zien we een mooie houten Ganesha. Precies wat we zoeken.
IndiaNepal_1072De verkoper vraagt € 60 , maar ik geef direct aan dat ik dit niet wil uitgeven. José zet het beeld terug en ik bied € 20 en loop weg. Na wat treuzelen komt de verkoper me achterna met een rekenmachine en vraagt om mijn “best price “. Ik toets 20 in. Geen reactie, dus maak ik weer aanstalten om weg te gaan. Dan word ik op mijn schouders getikt en is de deal rond. We zijn allebei erg gelukkig met deze prachtige hindoeïstische aanwinst. Ganesha verdwijnt in de rugzak. We slenteren nog wat over het complex en gaan op een terrasje, samen met Irma en Kees, een colaatje drinken. Na de cola gaan we met onze vermoeide spieren, ( we hebben volop spierpijn van gisteren ) de afdaling inzetten. Als we opgestart zijn valt het wel mee. José koopt onderweg nog een gebedskraal met touwtje voor 100 NPR.
IndiaNepal_1070Als de groep beneden compleet is willen we om 13.30 uur vertrekken. Maar de voorband van Frans is lek, en moet Astrid eerst een vervangende fiets regelen. Voor 80 roepies lukt dat. Daar gaan we dan. Na een kwartiertje afdalen bereiken we Durbar Square. We kopen 2 kaartjes van 200 per stuk, om het plein op te mogen. Durbar betekent paleis. We bezoeken dus het paleizenplein. We bezichtigen eerst de tempels en als we weer vlak bij het startpunt zijn, nemen we op een dakterras de lunch.
IndiaNepal_1080Vandaag wordt het tomatensoep en chow mein vegetables, met natuurlijk bier en cola. Na het eten gaan we verder met het bezichtigen. Tijdens het wandelen worden we gevolgd door een lilliputtervrouwtje. Ze heeft veel plezier en wil maar al te graag met ons op de foto. Bij een tempel is net een koe geofferd. Het onthoofde beest wordt in een fietsriksja geladen, met de kop er bovenop.
IndiaNepal_1092Als ze wegrijden laten ze een heel spoor van bloed achter. Het is best een luguber gezicht en we vragen ons af wie er vanavond in deze riksja een ritje gaat maken. Omdat het al kwart over 3 is en het grote paleis om 4 uur sluit, besluiten we om er maar niet meer in te gaan. Dat bespaart weer 200 roepies entree. We lopen nog een stukje en halen dan de fietsen op. We gaan terug richting hotel. Eerst brengen we de fietsen terug. Astrid maakt de verhuurder duidelijk, dat hij slechte fietsen heeft geleverd. Er volgt een heftige discussie, ook over de fiets van Frans, die nog bij de tempel staat.
IndiaNepal_1102Astrid is zo gek om er weer heen te rijden en de fietsen om te ruilen. Wij gaan naar het hotel, waar we in de tuin met een flinke ploeg aan de Carlsberg gaan. Na het bier gaan we naar de kamer en nemen een verkwikkende douche. Om half 8 gaan we met Irma en Kees eten bij K.C.’s. Daar gaan we weer op niveau zitten, alleen kunnen onze benen nu in een kuil onder de tafel. We hangen lekker in de kussens en bestellen allebei een tenderloinsteak. José met rode wijn saus en ik met zwarte pepersaus.
IndiaNepal_1113

De steak is voortreffelijk en veel beter dan bij Bistro Caroline in Pokhara. De wijn van José is aan de zoete kant, maar de sfeer en de bediening maken alles goed. Tijdens de maaltijd hebben we met z’n vieren veel plezier als we een quiz samenstellen voor Astrid.

IndiaNepal_1118

We nemen nog een afzakkertje bij de Irish Pub. In één uur wordt Dirty old town van de Dubliners wel vier keer gedraaid. Beetje eentonig. Rond half elf lopen we in de regen naar ons hotel. Moe maar voldaan kruipen we in bed. Het was alweer een geweldige dag in een mooi land.

3 augustus 2005 Kathmandu
Getagd op: