Om 5.10 uur zitten we duf aan de thee. Arie is een ochtendmens en voert het woord. Rob en Wilfried hebben zich verslapen. Daarom vertrekken we pas om kwart voor 6, wederom warm aangekleed, met twee jeeps naar de ingang van het Kruger park. Onze ranger, Andy Silver, heeft er zin in.
Vol gas leggen we de 30 kilometer snelweg af naar de ingang van het park.
za-33.JPG-for-web-normalWeer is het baie koud in de jeep. Phons zit boven 1e rang en zelf zit ik naast Andy. Op het nieuws horen we over brand in Pretoria en ijs en sneeuw in het zuiden. Bij het park aangekomen eerst plassen, wat water kopen en dan gaan we echt op pad. Intussen is het licht geworden. We zien wat kleine dieren en als we een hobbelige zijweg inslaan krijgt Andy te horen dat er jachtluipaarden gesignaleerd zijn.
za-34.JPG-for-web-normal

Als een gek keert hij om en we racen erop af. Bingo! We zien ze ook. In de verte schreiden 2 prachtexemplaren. Met onze superverrekijkers zien we ze geweldig goed. Dat was nummer één van de big five. We gaan verder. Dan ontdekken we een olifanten  moeder met jong. Ze wordt boos en begint uit te dagen. Nou dat kan Andy ook. We gaan er dicht naar toe en dan gaat ma in de aanval.
za-35.JPG-for-web-normalLast minute gaan we achteruit want Andy moest de motor nog starten. En dan het spel nog een keer. Erg spannend! Maar niet iedereen kon hier van genieten. Als we verder gaan ontdekken we in de verte grote grijze ruggen. Het zijn geen olifanten maar witte neushoorns. Wij hebben de primeur. Het zijn er drie. Andy geeft het meteen door aan de andere auto’s. Dan ontdek ik nummer vier en weer grijpt Andy de radio.
za-36.JPG-for-web-normal

Met de kijkers zijn ze goed te zien en Phons krijgt ze op de foto. Jeetje, het is zo spectaculair.
Om 8 uur leggen we aan voor het ontbijt. Leuke pakketjes met een broodje, sapje, ei, fruit, crackers, kaas en warme koffie.. De restjes zijn voor Jozef van het waterhokje. We zien bergen impala’s, waterbokken en niet te vergeten: vogels. Jan en Elma zien en fotograferen ieder vogeltje.
za-37.JPG-for-web-normalOp het laatst wel overdreven. Rond het middaguur komen we volop zebra’s, gnoes en giraffen tegen. Wat zijn ze mooi. Ook de blauwbalapen ontbreken niet.
Een eenzame oude olifant, met één slagtand en gaten in zijn oren, kruist ons pad. Rond 13.15 uur gaan we lunchen. We buffetten heerlijk en eten veel te veel. Nog even nagenieten in de zon en om 14.15 uur gaan we verder.
za-40.JPG-for-web-normalEr volgt een saai stuk en veel ogen worden zwaar. Beetje doezelen totdat er weer wat te zien valt. Andy is een supergids met arendsogen. Hij ziet alles.
Rond 16.00 uur zien we ook nog twee hyena’s, ijsvogeltje en waterschilpadden, een hele mooie ooievaar en herten. Bijna aan het einde van de toer krijgen we te horen dat er bij de uitgang een kudde olifanten loopt.
za-38.JPG-for-web-normalWe hebben ze gezien. Een stuk of 25 die gingen drinken. Een schitterend en spetterend gezicht. Groot en klein. We hebben ook nog twee grote zeearenden gezien.
Om 17.00 uur gaan we door de gate. In de shop nog een paar mooie boeken en kaarten gekocht. Dan gaan de zeilen voor de jeep en racen we terug naar de lodge. We worden bij de bar afgeleverd. Eerst plassen en dan wat drinken.
za-39.JPG-for-web-normal

Vanavond gaan we braaien. Eerst een lekker voorgerechtje en dan kip of T-bone steak. De smaak was prima, jammer dat het vlees niet warm was. Het toetje is een stuk warme appeltaart. Als extra toetje zongen kinderen rond het grote kampvuur.
za-41.JPG-for-web-normalBij de bar nemen we nog een afzakkertje en om 23.00 uur gaan we slapen. Het einde van een wel erg lange (12 uur op pad) maar wel bijzonder mooie dag. We hebben veel om over te dromen.

19 juli 2002 Kruger NP
Getagd op: