11 juli 2001 Kunming - Lijiang

Om half zeven worden we telefonisch gewekt. Ik was net in slaap gevallen. Bijna iedereen van de groep heeft slecht geslapen. Het ontbijt is gratis, maar ik pas. Meelbroodjes en een soort miesoep met vlees en groenten + rijst + een hard gekookt ei. José is hier niet kapot van. Ik drink een glas groene thee.

Als we vertrekken wordt nog een bord rijstepap gebracht. Deze wordt niet aangeraakt. Om kwart voor acht gaat alles de bus in (ook de bagage). De bus brengt ons naar het busstation en we stappen in de expressbus die ons via Dali naar Lijiang zal brengen (openbaar vervoer). We hebben plaats 1 t/m 21.

Om half negen vertrekken we voor de lange rit. We rijden voornamelijk langs rijstvelden in terrasvorm. Elf uur plaspauze en om een uur komen we in Dali aan, waar we in een luxe hotel lunchen. Een echte Chinese lunch waar we beiden niet kapot van zijn. Erg pikant. Om half twee vertrekt de expressbus weer.

Het landschap wordt bergachtig en is schitterend. Naast rijst zien we ook maïs- en tabaksvelden. Rond vier uur een plaspauze bij een kitscherige winkel. Niemand koopt iets. Klokslag vijf uur rijden we in de stromende regen het nieuwe stadsdeel van Lijiang binnen. Exact volgens de dienstregeling. Hier kan de NS nog een puntje aan zuigen. We krijgen als aandenken een asbak (voor op de WC). Tien taxi’s brengen ons en de bagage naar het Sanhe hotel in het oude stadsdeel van Lijiang. Geweldig mooi. We installeren ons in kamer 209 en maken een lekker kopje soep. Dan lekker douchen om het reisvuil van onze lichamen te verwijderen.

Dan is het tijd om een eettentje te zoeken en Lijiang te verkennen. Allemaal kleine straatjes die erg ongelijk zijn. Niet erg overzichtelijk We vinden een leuke tent naast ons hotel. We bestellen beef met oestersaus en kip met pinda’s. De beef is heerlijk maar de kip is geplukt en gehakt.
Botten met wat vlees en de eerste happen spugen we op zijn Chinees in het riviertje. Het bier is lauw. Tegenover ons gaat een peuter in een hoekje schijten. Hij trekt zijn broek van zijn kontje en kijkt af en toe of hij iets naar buiten heeft geduwd. Dan roept hij “mama”. Dit woord komt volgens mij in elke taal voor.

Een ander jochie brengt paper en hij veegt zijn billen schoon aan het papier en aan zijn handen. De handjes worden vervolgens aan het truitje schoon gepoetst. Een vrouwtje doet de was voor onze neus in het riviertje. De lucht begint te betrekken. We wandelen een stukje maar dan begint het te regenen.

We vluchten naar het cafeetje naast ons hotel waar een saxofonist speelt. Herman en Angelien zitten hier ook. De regenbui verandert in een tropisch hoosbuis en de straat in een snel stromende rivier. Het Dali Beer is koud en het toilet achter in de tuin. Begeleid door een lieftallig meisje kunnen we met paraplu onze blazen ontspannen.

Het licht valt door een blikseminslag uit en even zitten we in romantisch kaarslicht. Om twaalf uur stappen we in ons bed, een goed bed. De wekker staat op acht uur, in verband met fietsplannen.

Kunming – Lijiang
Getagd op: