Na het ontbijt vertrekken we met 10 personen voor de optionele excursie. Eerst stoppen we bij Saint Hripsime Church. Een kerk met prachtige schilderijen onder het altaar en Hripsime ligt hier begraven. Dan gaan we naar de kathedraal van Echmiatzin die op de werelderfgoed lijst van UNESCO staat. Dit veel door pelgrims bezochte complex is het heilige hart van de Armeense kerk. Dit is een prachtig complex.

IMG_1288Als we de hoofdkerk binnen komen wordt de dienst voorbereid. We maken een deel van de dienst mee. Het koor zingt prachtig net als de viering.  Jose krijgt van een Armeense een zakje met steentjes. Achteraf blijkt het wierook te zijn. We bezoeken ook nog een kapel waarin dooprituelen plaats vinden.

IMG_1314De spullen voor de doop zit in mandjes, inclusief een fles wijn. Jose raakt aan de praat met een familie waarvan een baby gedoopt wordt. Van de opa krijgt ze een engeltje aangeboden. Op de terugweg moet ze nog met een mevrouw op de foto. Om vijf over half twaalf vertrekken we naar de opgravingen van Zvartnots. Na tien minuten rijden komen we hier aan. Van de kathedraal is niet veel meer over.

P1040106Ook Zvartnots is in 2000 toegevoegd aan de UNESCO werelderfgoed lijst. Voordat we terug naar het hotel rijden geven twee operazangers en een zangeres een prachtige serenade weg. Om half 1 gaan we naar het hotel om de groep te verzamelen voor de middag excursie naar Garni en Geghard. Om 1 uur zijn we terug bij het hotel.

P1040104Eerst een sanitaire stop en dan wachten we op met zijn allen op MJ, die het laatste nieuws over Margreet vertelt. Dan brengt de chauffeur ons naar de opera waar we een uur krijgen om te lunchen. Wij eten bij Jazzve, een omelet ham kaas en een pannenkoek met kaas en paddestoelen. Om het vochtgehalte op peil te houden drinken we halve liters Kilikia bier. Om tien over half drie start de etappe naar Garni.

IMG_1324Om kwart over drie komen we bij deze oud Romeinse tempel aan. Garni ligt in een prachtige omgeving met een prachtig uitzicht. In de tempel zingen vijf meiden acapella liederen. Met de akoestiek klinkt dit heel erg mooi. We zijn op het juiste moment op de juiste plaats. Alweer. Na drie kwartier rijden we verder naar Geghard. Dit grottenklooster uit de vierde eeuw is erg indrukwekkend.

P1040161Het staat eveneens op de werelderfgoed lijst van UNESCO en terecht. Opnieuw was dit schitternd, vooral de grot met de grote zuilen. Om kwart over vier rijden we terug naar ons hotel. Hier komen we iets over zes uur aan. Marian komt ook aan en vertelt dat Margreet op dit moment geopereerd wordt en dat haar dochter morgen naar Yerevan komt.

IMG_1375In een rookvrije ruimte verzamelen we en nemen we afscheid van MJ. Guusje en Nel improviseren een afscheid speech in elkaar en overhandigen namens de groep de fooi. We drinken nog een biertje en brengen onze spullen naar de kamer. Nadat we opgefrist zijn, nemen we bus 27 naar de Opera. Omdat bij Jazzve alle tafels bezet zijn, ploffen we op het volle terras van Martini neer.

IMG_1382Jose neemt een pizza en ik een hamburger met friet. Uiteraard bestellen we een fles Armeense wijn. Het smaakt redelijk, maar is ook goedkoop: 4800 Dram (€9). We nemen een taxi en ook deze chauffeur moet zijn vrienden bellen om de weg te vragen.

P1040167Schumi scheurt er als een coureur vandoor en zet ons veilig bij hotel Regineh af. We prepareren de tassen en de handbagage en nemen een verfrissende douche. Dan gaan we slapen. Morgen hebben we een pittige dag voor de boeg.

17 augustus 2013 Yerevan
Getagd op: