We vertrekken vandaag om 9 uur, dus staan we om half 8 op. Het is droog en er wordt vandaag geen regen verwacht. Het ontbijtbuffer is prima: thee, sap, croissants en stokbrood. Klokslag 9 uur vertrekken we met onze gids van vandaag, Khadija, voor de dagexcursie door Fez. We rijden naar het Koninklijk paleis. Hier is een prachtige poort. Opvallend is dat een poort die veel minder mooi is niet gefotografeerd mag worden.
IMG_4830
We lopen naar de Joodse wijk en bezoeken een synagoge. Als we hier weggaan geeft Luc de beheerder 20dh. Hij vindt dit te weinig en wordt kwaad. We lopen gewoon door en geven hem het nakijken. Dan rijden we een berg op naar het zuidelijke ford. Hier hebben we een prachtig panorama over Fez. Khadija geeft in het Engels goede uitleg. Het is een schitterend uitzicht en we zien de vele moskeeën en de Kairouan universiteit.

IMG_4861Ook is de muur rondom de medina goed te zien. De volgende stop is bij een pottenbakkerij. We krijgen het hele proces te zien en eindigen uiteraard in de winkel. Hier kopen we voor 120 dh een prachtige asbak. Dan wandelen we de medina. Een doolhof van hele smalle steegjes. Als een man met ezel of handkar je tegemoet komt, dan roept hij ‘ballak’ hetgeen pas op pas op betekent. Je moet dan snel tegen de muur gaan staan.

IMG_4879De eerste stop is bij de Kairouan universitet. We zien alleen de buitenkant en wandelen er, door diverse souks omheen.  We zien timmerlieden, koperslagers, te veel om op te noemen. Het is erg indrukwekkend en veel mensen willen niet gefotografeerd worden. Het is alsof je je in de middeleeuwen bevindt. De meeste mensen die in de medina wonen verlaten deze nooit. We bezoeken ook het museum van Moullay Idriss II.

IMG_4894Dan is het inmiddels twee uur en het is tijd voor de lunch. Midden in de medina gaan we restaurant Nejjarine binnen. Harstikke lux en er zitten alleen toeristen. We gaan naar boven naar een sfeervolle kamer. We nemen allebei een menu met marrokaanse salade (veel schaaltjes), een tajine met rundvlees en als toetje een fruitsalade en twee cola’s (292 dh). We bezoeken een mooie medresse en gaan dan naar een tapijtenfabriek.

IMG_4948Op de bovenste verdieping krijgen we een tapijtenshow. Jolande koopt een groot berber tapijt. De vraagprijs is 850 euro maar het bod van 590 euro wordt geaccepteerd. De mint thee smaakt uitstekend. We vervolgen onze excursie en gaan naar een weverij waar de vakwerkers bezig zijn. We krijgen een rondleiding en op de bovenste verdieping vakterm een aantal groepsleden aangetuigd. Hilariteit ten top.

DSCF2218De volgende bestemming is de beroemde leerlooierij. We klimmen naar dakterras waar vandaan we een prachtig uitzicht op de leerlooiers en Fez hebben. Wat een smerig werk. De stank valt erg mee. We stappen in de bus die ons naar de blauwe poort brengt. Blauw is de kleur van Fez. De andere kant is groen de kleur van de moslim. Op een terras drinken we een cola en dan gaan we naar een berber farmacie. We krijgen uitleg over kruiden en schoonheidsproducten.

IMG_4998Deze kunnen gekocht worden en wij nemen een zak Marokkaanse kerrie mee naar huis. Dit was de laatste stop van onze excursie met een commercieel tintje  om 18.00 uur zijn we terug bij het hotel. Tijd voor een douche en het reisverslag. Om 20.00 uur gaan we met Luc, Renée, Jolande, Leo en Ellen een lokaal restaurantje zoeken. Na een kleine 2 kilometer wandelen vinden een proper tentje. Een zakkenroller heeft zijn slag geslaan. Als ik de naam van het restaurant in mijn iPhone wil zetten is de klitteband van mijn broekzak open en de iPhone pleite. Effe flink balen. Jose neemt een pizza en ik een Marokkaanse shoarma met friet. Heerlijk! Onderweg heb ik voor 15 dh een Breda bier gekocht dat prima smaakte. Het was geen enkel probleem om dit op het terras op te drinken.

IMG_5016In de hotelbar drinken we nog een biertje en rond half 12 gaan we slapen. Wat een superdag. Een dag vol geuren en kleuren, mooie mensen en een ongeorganiseerde wereld.

3 mei 2011 Fes
Getagd op: