Om 7.55 uur maakt Sleepe Cycle ons wakker. De spullen verzamelen we bij elkaar en we gaan naar het ontbijt. We eten Iraans brood met ei en thee. Een uitgebreid ontbijt dat prima smaakt. Marlies geeft nog kledingadvies want we gaan een stuk wandelen. Schoenen met profiel zijn zeer gewenst.

We hebben een nieuwe gids, Soleh genaamd. Haar naam betekent "vlam" en ze is een rebelse Iraanse die tot in Isfahan onze gids zal zijn. Voordat we naar Zarabat gaan, doen we eerst de stadstoer die in de pakketreis is inbegrepen.

We beginnen met de Jamee moskee (vrijdagsmoskee) waar we om 9.35 aankomen. We hebben ruim de tijd om deze moskee te bezichtigen. Om 10.15 uur rijden we naar de Hosseiniyeh Aminiha, een congreszaal waar we om 10,30 uur aankomen. We hebben drie kwartier om dit gebouw te bezichtigen.

Na 5 minuten rijden stoppen we om inkopen te doen voor vanavond te doen. 2 flesjes cola en 1 liter water voor €0,75. Het regent dat het giet. Om 11:30 begint onze eerste etappe van vandaag en als we de stad verlaten hebben nemen we een slingerweg door de bergen. Jammer dat het slecht weer is want het uitzicht op de mooie route is prachtig. De hoofddoekjes mogen even af.

Om 13:05 hebben we een toiletstop van 15 minuten in de moskee van Rajae Dasht. 13:35 lunchstop. Omdat het regent wordt de lunch in de bus geprepareerd en genuttigd. We vertrekken weer om  14:15 en gelukkig is het weer opgeklaard.

Om 16:00 komen we bij de parkeerplaats van Alamut  castle aan . Het is een half uur naar boven wandelen over pad een pad met stenen trappen en planken (1 km) Samen met Klaas en Engel wandel ik naar boven  Ondanks het slechte weer is de klim de moeite waard. Shole komt ook boven en als we terug gaan komt Atie boven.

Als we bij de bus aankomen worden we met applaus ontvangen. De koffie en een koekje van de jarige Dick staan klaar. Om kwart over 5 rijden we dezelfde weg terug naar de afslag richting Zarabad , waar we in een local house zullen overnachten. Bij een brug hebben we een korte fotostop en maakt Marlies een foto van een deel van de groep. Shole geeft uitleg van het politieke systeem in Iran waar 1 persoon de dienst uit maakt, de Opperste Leider Ali Khamenei. 

Dit is de eerste keer dat een Djoser groep in Zarabad overnacht. De chauffer kan het local house niet vinden en neemt om 18.30 uur contact met ze op De gastheer komt ons met een witte SUV escorteren. We sjouwen de tassen door de blub richting de huisjes. Het is een chaos met de tassen en het verdelen van de kamers. Er zijn 2 toiletten buiten de huisjes. Wij slapen met Nel, Klaas, Gerrit Istanbul, Marion, Monique en Lydie in een huisje met 2 kamers.

We gaan naar de ruimte waar de gastvrouwen het diner voorbereiden. Hier krijgen We thee. Er zijn geen stoelen. We zitten op de grond met een kussen in de rug.

We zingen voor Dick terwijl de tafel op de grond gedekt wordt. Het eten smaakt voortreffelijk. Een typisch Iraanse maaltijd met rijst en verse kruiden. + een glaasje water. Gerrit leert ons noch de pom-pom-pom dans die we omarmd voor Dick uitvoeren. Er is ook nog muziek gespeeld op een zelf in elkaar gezet instrument door een local.

Dan wordt de taart voor de verjaardag van Dick, door Marlies uitgeserveerd. Ook krijgt hij namens de groep een cadeautje: een schaaltje met de afbeelding van Darius (Persepolis).

Vervolgens leest Marlies een brief van de Gemeente Haarlemmermeer voor. Het heeft zijne Koninklijke Hoogheid Willem Alexander behaagd om Nel Bonnema te benoemen als lid in de orde van Oranje Nassau. Nel is zichtbaar verrast en Marlies spelt haar een symbolische speld op.

Tegen tien uur gaan we de voorbereidingen voor de nacht doen We slapen op een matrasje op de grond, in een lakenzak met een deken.Ik word door Marion ingestopt. Er wordt heel wat afgelachen. Tegen 23.00 uur gaan we proberen te slapen.

25 april 2017 Qazvin – Zarabad